Focacia pentru ½ de kilogram de faina

23 septembrie 2022

Focacia pentru ½ de kilogram de faina

Ingrediente Aluat:

  • 7 g de drojdie uscata sau 25 g de drojdie(cub),
  • ½ lingurita de zahar,
  • ½ lingura de sare (6-7g),
  • 375 ml apa calduta,
  • 500 g de faina,
  • 30 ml de ulei, Focacia
  • Ingrediente:

  • 125 g de masline feliate
  • 100 ml de ulei de masline,
  • 10 rosii cherry,
  • Crengute de rozmarin / cimbru,
  • 30-50 g de parmezan,
  • Optional: 1 ceapa rosie
  • 1 ardei rosu
  • ¼ fir de praz busuioc
  • Mod de preparare:

  • Amestecati drojdia in 100 ml de apa calduta(nu fiarta doar calduta), adaugati zaharul, sarea, uleiul si doua linguri de faina, pentru a face o maia.
  • Aceasta se lasa la un loc caldut 10-15 minute, cata sa se activeze drojdia(trebuie sa faca bule).
  • In acest timp pregatim faina, o cernem si facem o gaura in mijlocul cantitatii in care vom adauga maiaua, dupa ce expira timpul respectiv.
  • Focacia Amestecam bine ingredientele si framantam pana va rezulta un aluat pe care il vom lasa la un loc caldut la crescut aproximativ o ora, acesta se va acoperii si va trebui in aceste timmp sa isi mareasca volumul de doua ori.
  • Dupa ce a expirat timpul, ungem o tava cu ulei de masline inclusiv pe marginile(interioare) luam aluatul nostru si ii dam forma asezandu-l in tava.
  • Presam bine cu degetele si vom unge cu ulei pe deasupra dupa care adaugam restul de ingrediente, ce preferam noi.
  • Eu am adaugat, rosii cherry, masline, ceapa rosie, cimbru, praz, parmesan, dupa care iar am lasat 35-45 de minute sa mai creasca aluatul cu toate ingredientele asezate.
  • In acest timp am preincalzit cuptorul la 190-200°C si vom introduce focacia lasand 35-45 de minute la cuptor, pana devine crocanta si aurie.O scoatem pe un gratar si o lasam sa se raceasca dupa care o putem taia. Aceasta reteta de focacia,  eu am facut-o la proportie mai mica deoarece nu am fost sigura ca imi va iesi. Aceasta painica am folosit-o facand un sanwish( am preparat o pasta din: unt frecat cu 50 g macrou afumat, capere tocate, sos de rodii si suc de lamaie, piper) si servindu-l cu chiftelute de legume.
  • Pofta Buna.Focacia


Lasă un răspuns