Benelux 2024, partea 1
Buna ziua dragi prieteni calatori,
Astazi va voi povesti despre circuitul organizat de Hello Holidays in Benelux, la sfarsitul lunii iulie. O excursie interesanta la care ma gandisem de mult, asa ca o achizitionasem cu sase luni in urma. Era o excursie lunga cu multe locuri interesante de vizitat. Traseul era: Budapesta, Viena, Salzburg, Munchen, Luxemburg, Bruxelles, Gent, Bruges, Anvers, Rotterdam, Delf, Haga, Amsterdam, Volendam, Marken, valea Rinului, Frankfurt, Nurnberg, Melk, Budapesta si acasa, un traseu in total de 4.360 km parcurs in 9 zile. In aceasta excursie am plecat cu prietena mea Lili de la Slobozia. Pe Lili o cunosc de cand aveam 13-14 ani, pe cand amandoua practicam atletismul, eu la Steaua Bucuresti si ea la CSS Slobozia, deci ne cunoastem de o viata.
In data de 27 iulie, am ajuns la locul de imbarcare si la ora 6 dimineata fix am pornit. Fiind drumul inchis pe valea Oltului, am plecat pe Brasov. Am mai luat cativa turisti din alte orase si ne-am indreptat catre vama de la Nadlac. Am avut ghid pe doamna Simona Higea, o persoana, draguta, amabila, doxa de informatii care pe tot parcursul excursiei ne-a facut sa ne simtim minunat. Ne-a prezentat fiecare locatie in detaliu si daca mai doream ceva in plus ne raspundea cu promptitudine si amabilitate, asa ca eu va multumesc stimata doamna.
Nu am avut problem la vama asa ca am trecut in Ungaria iar la ora 21:30 aveam minunata croaziera pe Dunare, insotita de un pahar de sampanie, pretul este de 15Euro si se achita cand achizitionezi excursia. Cine doreste poate achizitiona si masa la bordul vaporului mai plateste inca 35Euro. In suma platita intra si ghidajul in limba romana.
Croaziera a durat o ora si un sfert dupa care ne-am imbarcat in autocar si directia hotel, deoarece a doua zi urma sa plecam devreme catre Austria, dupa micul dejun.
Am sa organizez aceasta excursie in 3-4 articole deoarece sunt foarte multe informatii si nu vreau sa va inebunesc cu date, cifre si descrieri foarte mult. Voi face un articol despre: Budapesta, Viena, Salzburg, Munchen si Luxemburg al doilea despre Belgia, al treilea Olanda si ultimul Germania si abatia Melk.
Deci am pornit din Budapesta spre Viena, dupa un drum de 3 ore, am ajuns in capitala Austriei. Aici am facut un tur panoramic in care am vazut multe locuri interesante, despre care va voi spune cateva cuvinte. Am vazut Ministerul de razboi cu statuia generalului Radesky. Ministerul de razboi a fost în perioada 1867–1918 cea mai înaltă instanță administrativă a Armatei Comune și a Marinei Militare austro-ungare.
Opera de stat, este una din cele mai importante case de operă și companii de operă din lume.
Înființată la mijlocul secolului al XIX-lea sub numele de Wiener Hofoper, a fost redenumită în 1920 Wiener Staatsoper, numele care i-a adus consacrarea internațională și pe care l-a păstrat până astăzi.
Membrii Filarmonicii din Viena, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, sunt recrutați dintre membrii orchestrei de la Wiener Staatsoper. Unul din membri cunoscuti este si Herbert von Karajan (1956 – 1989 (plus director artistic) in Salzburg am vazut exterioriorul casei in care a locuit o perioada.
Piata Maria Tereza, cu impunatoarea statuie a reginei care a condus acest imperiu si a dat grandoare curtii imperiale de la Viena. Am mai vazut clădirea primăriei din Viena, construită între 1872 și 1883 de Friedrich von Schmidt, care este cea mai importantă clădire neecleziastică din Viena în stilul neogotic.
Reședința oficială a primarului și locul de întâlnire al guvernului și al consiliului local este o clădire a superlativelor: Au fost folosite aproape 30 de milioane de cărămizi și peste 40.000 de metri cubi de piatră naturală. Cu o suprafață de 2.804 m², curtea cu arcade a primăriei este una dintre cele mai mari curți interioare din Europa.
Ne-am continuat drumul si am vazut: Universitatea, palatul Belvedere, Parlamentul si Biserica Votiva. Biserica este o biserică neogotică din centrul Vienei, situată în imediata vecinătate a Universității. După arhitectura acestei biserici au fost realizate proiectele pentru Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Elisabetin și pentru Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Ditrau.
Biserica are lungimea de 85 de metri, lățimea de 55 de metri și lățimea navei de 30 de metri. Înălțimea edificiului este de 99 de metri. Alaturat va atasez foto de la cladirile interesante pe care le-am vazut si fotografiat.
Dupa aceea ne-am continuat drumul catre Salzburg, casa lui Mozart sau orasul muzicii cum mai este el denumit.
Am ajuns in piata mare de unde am vazut urcand funicularul pana la fortareata Hohensalzburg,
am vazut catedrala,
am trecut podul Dorintelor,
am vazut casa lui Herbert von Karajan.
Dupa care am facut o oprire la palatul cu minunatele gradini Mirabell.
Acesta a fost ridicat de catre printul arhiepiscop Wolf Dietrich Raitenau ca resedinta pentru iubita sa Salome Alt. Palatul Mirabell a fost construit prin anul 1606 în afara zidurilor medievale ale orașului Salzburg după modele italiene și franceze.
Atunci când Raitenau a fost demis și arestat în 1612, Alt și familia ei au fost expulzați și palatul a primit numele actual provenit de la cuvintele italienești mirabile și bella: „uimitor”, „minunat”. A fost reconstruit în stil baroc începând din 1710, după proiectul lui Johann Lukas von Hildebrandt.
La 1 iunie 1815, viitorul rege Otto al Greciei s-a născut aici, în timp ce tatăl său, prințul moștenitor Ludovic I al Bavariei din Casa de Wittelsbach a servit ca guvernator în fostul Ducat de Salzburg. Aspectul actual neoclasic datează din jurul anului 1818, atunci când spațiul a fost restaurat după un incendiu.
În grădinile sale amenajate geometric se află statui cu tematică mitologică datând din 1730 și patru ansambluri statuare (Eneas, Hercule, Paris și Pluto) realizate începând din 1690 de sculptorul italian Ottavio Mosto.
Dupa atata istorie si geografie, ne-am intors catre autocar.
Ne-am continuat drumul si ne-am opit la un han pentru pranz, era si magazin de prezentare a produselor dar si restaurant. Aici portiile sunt in functie de farfurie: farfurie mica 6,85euro, mijlocie 8,95 euro si 12, 75 euro farfuria mare, un pic cam ciudatel. De asemeni denumirea mancarurilor este doar in limba germana.
Toaleta se plateste separat si difera intre 0,50-1 euro, exista aparate in care se introduc fise, ti se da rest daca ai introdus o moneda de valoare mai mare si deasemeni se accepta si carduri.
De aici am pornit catre capitala Bavariei, nimeni altul decat orasul Munchen. Am ajuns destul de tarziu dar tot am avut timp de un mic tur. Am descoperit Marienplatz din centrul orasului cu Noua primarie de secol XIX lea, ea găzduiește guvernul orașului, inclusiv consiliul orașului, birourile primarilor și o parte a administrației. În 1874 municipalitatea a părăsit Primăria Veche pentru a se muta în noul său sediu.
Clădirea a fost construită între 1867 și 1908 de Georg von Hauberrisser în stil neogotic. Ea se întinde pe o suprafață de 9159 m², având 400 de încăperi. Fațada principală situată înspre Marienplatz, lungă de 100 de metri, este bogat decorată. Ea îl prezintă pe Ducele guelf Duke Henric Leul și aproape întreaga linie a dinastiei Wittelsbach din Bavaria și este cel mai mare ciclu princiar dintr-o primărie germană. Monumentul central din centrul fațadei principale situat deasupra casei de pază este o statuie ecvestră a prințului regent Luitpold.
Fațada principală este plasată înspre piață, în timp ce partea din spate este adiacentă unui mic parc (Marienhof). Subsolul este ocupat aproape în întregime de un restaurant mare numit Ratskeller.
Primul etaj găzduiește un balcon mare înspre Marienplatz, care este folosit pentru festivaluri mari, cum ar fi campionatele de fotbal sau pentru concerte organizate în timpul Crăciunului. Turnul principal are o înălțime de 85 m, iar vizitatorii pot urca în el cu un lift. În vârful turnului se află statuia Münchner Kindl. Rathaus-Glockenspiel, care prezintă două povești interpretate de un aparat zilnic la orele 11, 12 și 17, este un punct de atracție
De asemeni am vazut si coloana fecioarei Maria, Freauenkirche, catedrala orasului construita in secolele XV-XVI lea in stil gotic renascentist. Este un monument statuar dedicat Sfintei Fecioare Maria amplasat în piața. Fecioara Maria este venerată ca Patrona Bavariei. Coloana Fecioarei Mariei este înscrisă în lista monumentelor istorice din München. Coloana a fost ridicată în 1638, după Războiul de Treizeci de Ani, la porunca ducelui Maximilian I, elector de Bavaria, pentru a sărbători sfârșitul ocupației suedeze. Ea are în vârf o statuie de bronz – aurită – a Fecioarei Maria stând în picioare pe o semilună ca Regina Cerului, sculptată în 1590 de Hubert Gerhard. Statuia s-a aflat inițial în Frauenkirche.
La fiecare colț al piedestalului coloanei este o statuie a unui putto, creată de Ferdinand Murmann. Cei patru putti sunt reprezentați fiecare luptând cu un animal diferit, simbolizând depășirea obstacolelor de către oraș: războiul reprezentat de un leu, ciuma de un bazilisc, foametea de un dragon și erezia un șarpe.
Am mai fotografiat cladiri importante din oras.
Dupa atata plimbare merita sa mancam ceva, numai ca la acea ora se cam inchidea asa ca ne-am multumit cu o bere Heineken, ca de tot eram in Germania, totul era contra cronometru asa ca pe repede inainte. Cat priveste berea o sa va atasez foto de la fabrica Heineken din Olanda.
Urma cazare si un somn bun. Maine dupa micul dejun plecam catre Luxemburg si Bruxelles, un drum de 765 de kilometri.
Dupa micul dejun ne-am imbarcat iar in autocar, dupa un drum fara peripetii, am ajuns la destinatie si de abia asteptam atat eu cat si prietena mea Lili sa vedem si sa absorbim toate informatiile primite de la doamna ghida.
Fusesem in Luxemburg in 2009, deci acum 15 ani doream sa vad ce se schimbase. Ne-am inceput vizita in Piata Constitutiei cu monumentul dedicat eroilor din cele doua razboaie mondiale.
Piata Constitutiei din Luxemburg este situata in cartierul Haute Vill din Luxemburg.
Una dintre cele mai faimoase constructii din Piata Constitutiei este Golden Lady, un memorial de razboi initial dedicat celor pierduti in Primul Razboi Mondial, dar acum dedicat celor pierduti si in al Doilea Razboi Mondial si in Razboiul din Coreea.
A urmat fantastica Catedrala.
Catedrala Notre-Dame, este catedrala romano-catolică din orașul Luxemburg, în sudul Luxemburgului. Inițial a fost o biserică iezuită, iar piatra de temelie a fost pusă în 1613. Este singura catedrală din Luxemburg.
Biserica este un exemplu remarcabil de arhitectură gotică târzie, are totuși și multe elemente și podoabe renascentiste. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, biserica a primit chipul miraculos al Maicii Domnului a Mângâierii, hramul orașului. Cincizeci de ani mai târziu, biserica a fost sfințită drept Biserica Maicii Domnului și în 1870, a fost ridicată de Papa Pius al IX-lea la Catedrala Notre-Dame.
La cimitirul catedralei se află Monumentul Național al Rezistenței și al Deportării. Piesa centrală a monumentului este celebrul monument de bronz al sculptorului luxemburghez din secolul al XX-lea Lucien Wercollier numit Prizonierul politic.
Altarul mare al catedralei consacră o imagine a Sfintei Fecioare Maria sub titlul venerat la nivel național de Fecioara Consolării. Catedrala a fost extinsă și mărită din 1935 până în 1938.
Din punct de vedere artistic, sculptorul german Daniel Muller (mort în 1623) din Freiberg (Saxonia) a fost cel care a contribuit la înfățișarea bisericii, opera sa incluzând tribuna orgii. Decorațiile din alabastru, un material preferat al sculptorilor renascentisti olandezi, reprezintă îngerii barocului timpuriu, care cântă muzică între frunze și decorațiuni florale.
După ce iezuiții au părăsit orașul în 1773, împărăteasa Maria Tereza a Austriei a donat biserica orașului Luxemburg în 1778 și a devenit noua biserică parohială sub numele de „Saint Nicolas et Sainte Thérèse”.
A primit numele „Notre-Dame” la 31 martie 1848 sub vicarul apostolic Jean-Théodore Laurent. Succesorul său, Nicolas Adames, a făcut ca interiorul baroc să fie renovat din 1854 în stil neogotic. Când Luxemburgul a fost ridicat la episcopie de către Papa Pius al IX-lea la 27 iunie 1870, Biserica Notre-Dame a devenit Catedrala Notre-Dame.
Deși este un exemplu remarcabil de arhitectură gotică târzie, catedrala are multe elemente și podoabe renascentiste.
Catedrala are trei turnuri: turnul de vest, care a fost turnul bisericii iezuite și care conține clopotele, turnul de est și turnul central, care stă deasupra transeptului.
Cu o magnifica structura gotica de secol XVII lea, a urmat pe traseul nostru, palatal ducal, cu frumoasa sa arhitectura renascentista flamanda de secol XVI-XVII lea si fortificatii impunatoare.
Palatul Ducal este cea mai veche portiune a acestei cladiri, renovata in urma cu putin timp, a fost construit in 1572 (noua sa aripa estica a fost construita in 1741 si renovata in anii `90 ai sec. XIX). Langa palat se gaseste Camera Deputatilor.
În prezent în Luxemburg există peste 76 de castele şi palate, însă Palatul Ducelui de Luxemburg (Palais Grand-Ducal) este considerat a fi cel mai important, întrucât aici trăieşte familia conducătoare a Marelui Ducat de Luxemburg.
Clădirea în care se află în prezent Palatul a fost construită între anii 1572 şi 1574 şi a găzduit de-a lungul timpului Primăria, Prefectura şi mai apoi Guvernul, iar din anul 1890 a fost transformat în Palat.
An de an, de la sfârşitul lunii iulie până la începutul lunii septembrie, Palatul îşi deschide porţile pentru a primi vizitatori din întreaga lume. Îndrumaţi de ghizi specializaţi, turiştii vizitează Palatul şi află informaţii despre istoria acestuia, dar şi despre dinastiile conducătoare ale ţării, istorie care începe în jurul anului 1890.
Am avut pauza o ora, sa mancam, sa ne plimbam si sa fotografiem.
Urma imbarcarea si plecarea catre Bruxelles, capitala Belgiei si a Uniunii Europene. Cam aceasta a fost prima parte a excursiei. Cat de curand urmeaza si celelalte articole.
Lasă un răspuns