Benelux, Belgia, partea a doua: Bruxelles si Gent
Dupa micul dejun am pornit la drum prin Bruxelles.
Bruxelles este capitala Belgiei, sediul guvernului și parlamentului federal, precum și a mai multor entități federale: Regiunea Capitalei Bruxelles, Regiunea Flandra și comunitățile franceză și flamandă. De asemenea Bruxelles este una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (împreună cu Luxemburg și Strasbourg), sediul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord si a Uniunii Europei Occidentale.
Prima menționare a orașului este în jurul anului 700, când Sfântul Vindecean, episcop de Cambrai, s-a îmbolnăvit la Bruxelles, în timpul unei vizite. În secolul al X-lea, Bruxelles era o cetate pe malul Zenei. Brabantul era împărțit în patru sectoare, iar cetatea era capitala unuia din cele patru. Zena era navigabilă până la cetate. În secolul al XI-lea Bruxelles era un târg, situându-se pe drumul comercial de la Bruges la Köln. În secolul al XII-lea, contele de Bruxelles devine duce al Brabantului. În 1229, Bruxelles a primit drepturi orășenești de la Henric I de Brabant.
Orașul a dobândit dreptul de a avea conducere proprie, iar industria țesutului a devenit importantă. Către sfârșitul dominației austriece, s-au stabilit la Bruxelles mai multe familii din nobilime care au contribuit enorm la dezvoltarea orasului.
La nașterea Belgiei, în 1830, orașul era populat de flamanzii autohtoni, dar și de valoni, germanofoni, precum și de francofoni de origine pariziană. Sub Leopold al II-lea al Belgiei orașul a cunoscut o restructurare importantă datorită numeroaselor clădiri moderne construite pentru administrația națională.
Aici aveam de vizitat obiective importante, cum ar fi: Palatul Regal din Bruxelles care
este sediul monarhiei belgiene, reședința administrativă și principalul loc de muncă al regelui, unde lucrează zilnic cu personalul său. Regele primește în biroul său din palatul de la Bruxelles reprezentanți ai instituțiilor politice, oaspeți străini (șefi de stat, ambasadori) și alți oaspeți. Evident noi l-am vazut doar din exterior.
Palatul de Justitie, o impozanta constructie de secol XIX lea,
Grand Place sau marea piata, monumemt Unesco, inconjurat de cladiri gotice ale fostelor bresle ale mestesugarilor. Primaria constructie gotica din secolul XV lea cu un turn ceas de 96 de metri si Casa Regala de secol XVI lea in care nu a locuit niciodata vreun rege. De asemeni vom vedea si statuia baietelului care face pipi sau Manneken Pis, despre care se spune ca a oprit incendiul care era sa arda orasul, adevar sau legenda. Va voi atasa mai multe fotografii.
Ne-am oprit sa facem fotografii in fata palatului, dupa care ne-am continuat drumul trecand prin Piata Spaniei, unde troneaza o mare statuie a lui Don Quijote si Sancho Panza si ajungand in marea piata a orasului. Am vazut niste cladiri deosebit de frumoase in care se imbinau aproape toate stilurile arhitecturale dar stilul gotic era primordial.
Piața Mare sau Grote Markt este piața centrală din orașul Bruxelles, Belgia. Ea este înconjurată de casele breslelor, de primăria orașului și de Casa Regală sau Maison du Roi.
Piața este cea mai importantă atracție turistică a orașului și principalul său reper, alături de Atomium și Manneken Pis. Ea măsoară 68×110 m și este trecută în patrimoniul mondial UNESCO.
Grand Place (Piața Mare) este încojurată de casele breslelor, primăria și de Casa Regală. În 1998 a intrat în Patrimoniul UNESCO și se remarcă prin arhitectura gotică și barocă, ornamentele aurite și statuile impunătoare, reprezentative pentru secolul XVII.
Primăria din Bruxelles este cea mai înaltă clădire din oraș. Turnul are 91 de m, iar deasupra se află statuia Arhanghelului Mihail care măsoară 5 m.
Primăria din Bruxelles a fost construită în partea de sud a pieței în mai multe etape între 1401 și 1455, și a făcut din Grand Place sediul puterii orășenești. Ea are 96 m înălțime și are deasupra o statuie de 3 metri a Arhanghelului Mihail ucigând un demon. Pentru a contrabalansa acest simbol al puterii autorităților locale, între 1504 și 1536 ducele de Brabant a construit o mare clădire vis-a-vis de primărie, ca simbol al puterii ducale. Ea a fost construită pe locul primelor piețe de țesături și de pâine, care nu mai erau folosite și a primit numele de Casa Regala, deși niciun rege nu a locuit vreodată acolo.
Actualmente, ea este denumită astfel doar în franceză (Maison du roi), în neerlandeză fiind în continuare denumită Broodhuis (Casa Pâinii), după piața care se afla anterior pe locul ei. Negustorii bogați și din ce în ce mai puternicele bresle din Bruxelles și-au construit case de-a lungul muchiilor pieței.
În fața primăriei se află Maison du Roi (transformată la inițiativa lui Carol Quintul. Inițial a fost casa breslei brutarilor. Astăzi este Muzeul Bruxelles, care se poate vizita.
Fiecare casă a breslelor poate fi identificată prin simbolurile de pe fațadă! Casa lebedei, a fost cândva sediul breslei Măcelarilor. L’Arbre d’or (Arborele de aur) este casa breslei berarilor, iar în prezent găzduiește Musée de la Brasserie (Muzeul berăriei). Pe acoperiş se află statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine.
Casa Brutarilor, nu se poate identifica după elemente specifice. În partea de sus, însă tronează 6 statui grecești. Ochii nostril si simturile erau in extaz. Sa vezi atata frumusete si grandoare.
Noi ne-am continuat drumul pe micutele stradute intortocheate cu mici boutiquri care mai de care mai interesante de unde evident ca am achizitionat suveniruri.
Am ajuns si la Manneken Piss, la baietelul care conform legendei a salvat orasul de la incendiu.
Si fiind in Belgia, nu puteam rata: waffele, ciocolata belgiana, o tarta si o portie de cartofi prajiti de la mama lor sau de la cei care se presupune ca ar fi inventat French fries, chiar daca numele tradeaza identitatea franceza a preparatului. Nu aveam timp sa mergem sa vizitam Muzeul cartofilor prajiti(Frietmuseum acesta este localizat in Bruges) dar aveam timp de o portie cu diverse sosuri deoarece in Bruxelles aveam timp mai mult pentru vizitare.
Gata terminasem si aici asa ca mergeam catre autocar si ne vom indrepta catre Gent. In jur de vreo 60 de kilometri desparte cele doua orase belgiene. Aici aveam de vizitat iarasi multe locuri interesante. Deci ne-am incolonat cuminti dupa doamna ghida si am pornit in turul orasului. Erau de vizitat Catedrala St Bavo, clopotnita, Primaria, Castelul, sa vedem minunatele cheiuri de unde te poti plimba pe canale contra unei sume de 10 euro. Si multe alte cladiri vechi care ne aminteau de minunatele epoci trecute.
Cateva cuvinte despre Gent este un oraș și o municipalitate din regiunea flamandă a Belgiei. Este capitala și cel mai mare oraș al provinciei Flandra de Est și al treilea ca mărime din țară, după Bruxelles și Anvers. Este un port și oraș universitar.
Orașul a început inițial ca o așezare la confluența râurilor Scheldt și Leie, iar în Evul Mediu târziu a devenit unul dintre cele mai mari și mai bogate orașe din nordul Europei, cu aproximativ 50.000 de oameni în 1300.
Punctele de atracție sunt Catedrala Sf. Bavo, clopotnița, castelul Gravensteen și arhitectura splendidă de-a lungul vechiului port Graslei. In Gent se gasesc numeroase biserici: Biserica Sf. Iacob, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Mihail și Biserica Sf. Stefan.
Alaturi de Bruxelles si de Anvers, Gent este o mare metropola, cu aproape 500.000 de locuitori.
Orasul a fost construit pe cateva insule la confluenta raurilor Lis si Escaut, Gent este citadela spirituala a Flandrei si locul nasterii lui Carol Quintul.
Romanii au intemeiat pe aceste locuri o asezare care in sec. V a fost cucerita de franci. Incepand din sec. VII aceasta s-a dezvoltat in jurul manastirilor St. Bavo si St. Pierre, pentru ca mai apoi sa fie devastata de normanzi. In sec. IX a intrat sub protectia contilor de Flandra, mai precis a lui Baudouin zis si Brat de fier care a ridicat o fortareata pe locul actualului Castel Gravensteen, care va fi reconstruita ulterior din ordinul lui Filip de Alsacia. Castelul contilor – Gravesteenn, castelul regilor din Flandra, este una dintre cele mai puternice cetati cu santuri din Europa de Vest. Castelul este inconjurat de raul Lieve si a fost construit intre 1180 si 1200 la comanda lui Filip de Alsacia. Cladirea imita stilul castelelor siriene si impreuna cu Castelul din Bruges, Gravensteen a fost resedinta familiilor regale, reprezentand modele unice ale artei medievale. Baudoin, conte de Flandra, a fost cel care, la jumatatea secolului IX, a consolidat vechea fortareata romana pentru a apara orasul de normanzi. In sec. XIII Filip de Alsacia i-a adaugat noi sali si 25 de turnuri laterale.
Orasul se mandreste cu Casa Operei, 18 muzee, multe biserici si cladiri istorice.
Cel mai vizitat loc din Gent este catedrala Sfantul Bavo care adaposteste o faimoasa capodopera, Adoratia mielului mistic pictat de catre fratii Jan si Hubert van Eyck, in anul 1432. Saint-Baaskskatedraal poarta numele unui sfant local – in franceza, Saint Bavo sau Bavon. A fost ridicata timp de trei secole, incepand din 1290, pe locul unei capele romanice datand din anul 942 si inchinata Sfantului Ioan Botezatorul.
Este minunat de privit cele trei turnuri ale bisericilor Sf Bavo si Sf Nicolas, precum si turnul clopotnitei(Belfort).
Saint-Niklaaskerk, sau biserica Sf. Nicolae a fost construita in stil gotic intre sec. XII-XV, in onoarea Sfantului Nicolae din Myra, protectorul comerciantilor. Frumusetea sa este minunat scoasa in evidenta de piatra gri-albastruie provenita din regiunea Tournai. Unul din elementele care ii dau unicitate este turnul mare, ridicat nu deasupra intrarii principale, ci intre nava si transepturi, astfel incat lumina sa patrunda direct inauntru.
Sa revenim insa pe strazile din Gent pentru a admira al treilea turn vizibil din Korenmarkt: Belfort. Clopotnita cu ceas, de 91 m inaltime si cu un balaur aurit in varf, este din 1380 simbol al orasului autonom iar cele 54 de clopote ale sale au dat alarma sau, dupa caz, au fost trase in semn de sarbatoare de nenumarate ori de-a lungul secolelor. Cladirea dreptunghiulara in stil gotic lipita de turn este Halle aux draps, hala de panzeturi, construita intre 1425-1445.
Graslei si Korenlei sunt puncte de plecare pentru calatorii pe canal. Cele doua cheiuri sunt strajuite de casele cu frontoane ale breslei negustorilor
De asemeni am vazut si cladirea teatrului si multe berarii si boutiquri care vindeau produse locale. Din pacate nu am avut timp sa intru la castel chiar daca mi-as fi dorit. Cu siguranta ma voi intoarce in Gent intr-un city break asa de mult mi-a placut orasul.
urmeaza Bruges, Waterloo si Anvers.
Lasă un răspuns