Benelux partea a cincea: Amsterdam, Volendam si Marken
Urma Amsterdamul si doua sate pitoresti: Volendam si Marken. Drumul de la Haga la Amsterdam este in jur de o ora. Deci dupa micul dejun am facut acest drum ajungand destul de repede si fiind dornici de noi aventuri.
Despre Amsterdam cateva cuvinte,
Amsterdam sau barajul de pe râul Amstel este capitala şi cel mai populat oraş al Ţărilor de Jos. Amsterdam a fost fondată la gura râului Amstel, care a fost îndiguită pentru a controla inundațiile. Inițial, un mic sat de pescari în secolul al XII-lea, Amsterdam a devenit un port mondial important în timpul Epocii de Aur olandeze a secolului al XVII-lea, când Țările de Jos erau o putere economică. Amsterdam a fost centrul principal pentru finanțe și comerț, precum și un centru de producție de artă.
În secolele al XIX-lea și al XX-lea, orașul s-a extins și au fost construite noi cartiere și suburbii. Orașul are o tradiție lungă de deschidere, liberalism și toleranță. Ciclismul este cheia caracterului modern al orașului și există numeroase piste de ciclism și benzi răspândite pe tot cuprinsul orasului. Se circula cu bicicleta cu viteza destul de mare si este foarte bine sa fiti atenti pe unde mergeti ca pot da peste voi si nu au nici o jena.
Principalele atracții ale Amsterdamului includ canalele sale istorice; Rijksmuseum, muzeul de stat cu artă olandeză din Epoca de Aur; Muzeul Van Gogh; Piața Dam, unde se află Palatul Regal din Amsterdam și fosta primărie; Muzeul din Amsterdam; Muzeul Stedelijk, cu artă modernă; sala de concerte Concertgebouw; Casa Anne Frank; Scheepvaartmuseum, Natura Artis Magistra; Hortus Botanicus, NEMO, cartierul roșu și cafenele cu canabis.
Orașul este cunoscut pentru viața de noapte și cluburi de noapte printre cele mai faimoase din lume. Moștenirea sa artistică, canalele și casele înguste de canal cu fațade cu frontoane, moștenirile bine conservate ale Epocii de Aur a orașului din secolul al XVII-lea, au atras anual milioane de vizitatori. Prima noastra oprire a fost la Muzeul Diamantelor sau Coster Diamands, una din cele mai vechi fabrici de diamante din Amsterdam unde am invatat cateva lucruri interesante despre taierea si lustruirea diamantelor, despre carate si puritatea acestora. Vizita durat aproximativ o ora si jumatate.
Totul este foarte bine securizat iar la aceasta prezentare geamurile si usile se inchid etans,
deschizandu-se dupa ce toate exponatele sunt puse inapoi in seifuri. Se pot si achizitiona: inele, bratari si ceasuri.
Dupa aceea a urmat mini croaziera pe canalele din Amsterdam. Aceasta costa in jur de 22-30 de euro si ai audio ghid cu 24 de limbi pentru a putea asculta indicatiile capitanului, limba romana nu este printre acestea dar te poti descurca in engleza.
Am vazut diferite case, poduri, canale, vapoare si numeroase cladiri interesante. Croaziera a durat o ora si cinsprezece minute.
Dupa aceea ne-am indreptat catre centrul orasului, iar doamna ghid ne-a punctat pe ce traseu sa mergem si ce sa vedem, dupa care ne-a dat punct de intalnire pentru a putea pleca mai departe in celelalte excursii. I mpreuna cu Lili am luat orasul la pas si am punctat cateva din locurile interesante ale orasului. Din pacate nu aveai timp sa intri in nici un muzeu daca vroiai sa participi si la celelalte excursii. Noi ne-am indreptat catre piata de flori deoarece auzisem ca era foarte interesant de vazut.
Piata de Flori (Bloemenmarkt) e o oprire aproape obligatorie de fiecare data cand ajungi in Amsterdam pentru bucuria de a vedea lalele inflorite,
bulbi, cactusi, Strelitzia, ceapa ornamentala, o colectie impresionanta de multe alte flori precum si traditionalii saboti din lemn decorati in feluri si culori diferite.
Este locul ideal de unde poti lua suveniruri la preturi decente cat si alte cadouri. eu am achizitionat, bilgi de lalele, de strelitzia si seminte de rosii cherry galbene, dar erau nenumarate alte flori. Am cumparat magneti de frigider in forma de saboti, o gentuta cu Amsterdam si diferite alte suveniruri.
Locul e foarte turistic, un pic inghesuit dar te asteapta cu idei faine pentru mini cadouri si suveniruri de cumparat pentru acasa.
Piata de flori este deschisa zilnic intre 8.30 si 19.00 (de luni pana vineri) sau intre 8.30 si 19.30 (sambata si duminica) si o gasesti in centrul Amsterdamului pe Singel, unul dintre cele mai cunoscute si pitoresti canale din capitala olandeza.
Am mers mai departe cautand Palatul regal care evident era in reconstructie. In apropiere este si muzeul figurilor de ceara. Intrarea la acesta era intre 25-27 de euro.
Am fotografiat toata zona care este frumoasa pe partea din fata, partea din spate lasa un pic de dorit.
Ne-am oprit la un local cu terasa pentru masa de pranz. Un burger mergea de minune, ceva rapid si delicios insotit de o coca cola rece.
Ce vreau sa va spun atat belgienii cat si olandezii rup cartofii prajiti in doua, mananca la greu cu toate sosurile. Acestia se servesc la cornete si sunt foarte populari. Noi am pornit incetisor catre locul de intalnire. Din pacate vroiam sa intram la Rijs Museum dar nu am avut timp. La ora indicata ne-am intalnit cu restul grupului si am pornit catre Volendam.
Urma o excursie optionala in doua mici orasele sau satucuri care pastreaza si conserva traditionalismul atat prin aspectul caselor cat si cat si tinuta locuitorilor. Multi dintre ei purtand cu mandrie costumele traditionale in viata de zi cu zi.
Volendam
Volendam este un oraș turistic din municipiul Edam-Volendam, provincia Olanda de Nord, este, cunoscut pentru străzile sale, bărcile vechi de pescuit și îmbrăcămintea tradițională purtată de unii locuitori. Costumul pentru femei din Volendam, cu boneta înaltă, ascuțită, este unul dintre cele mai recunoscute costume tradiționale olandeze.
Inițial, Volendam era locația portului orașului Edam din apropiere, care era situat la gura golfului IJ.
În 1357, locuitorii din Edam au săpat un canal mai scurt către Zuiderzee, cu propriul port separat. Acest lucru a eliminat necesitatea portului inițial, care a fost apoi îndiguit și folosit pentru recuperarea terenurilor. Fermierii și pescarii locali s-au stabilit acolo, formând noua comunitate Vollendam sau Follendam, care se traduce prin baraj complet. Dupa un drum de 40 de minute am ajuns in oraselul respectiv. Am mers Simonehoeve sau Ferma Simonei, o fabricuta a familiei Simonei, acestia se ocupa cu prepararea branzeturilor si a sabotilor traditionali.
Am gustat diferite tipuri de barnzeturi: cu busuioc, maturata, afumata, cu ardei jalapeno, cu cumin, cu trufe chiar si cu canabis. Dupa care am asistat la procesul de pregatire a sabotilor. Si a urmat sesiunea de cumparaturi si fotografii. Ne-am continuat drumul catre Marken.
A urmat satul pescaresc Marken, acesta
este un sat din municipalitatea Waterland din provincia Olanda de Nord, Țările de Jos. Avea o populație de 1.745 de locuitori în 2021 și ocupă o peninsulă în Markermeer. A fost, până în 1957, o insulă din fostul Zuiderzee. Casele caracteristice din lemn din Marken sunt o atracție turistică.
Pentru o perioadă de timp, în timpul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Marken și locuitorii săi au fost în centrul unei atenții considerabile din partea folcloriştilor, etnografilor și antropologilor, care considerau micul oraș pescăresc ca pe o relicvă a culturii native tradiționale care era destinată să dispară.
Am aflat de la doamna Simona, ghidul nostru, ca era faimos acest loc pe langa minunatele case, portul
si pentru sandvich-ul cu hering marinat si ceapa. Asa ca in frunte cu dansa am mers la toneta respectiva, numai ca ce sa vezi, tocmai inchideau asa ca ne cam ramasese pofta la sandvich. Dar cu determinare cum fac eu de obicei l-am abordat pe patron am discutat am ras si glumit, i-am spus ca Olanda este echipa mea favorite de fotbal ca atat timp cat am stat in Olanda m-am imbracat decat in portocaliu ca stiu ca este culoarea lor favorite si dupa atata lingusenie din partea mea, am mai scazut si din pret de la 4 euro la 3,50 euro si a redeschis. S-au cumparat vreo 30 de sandvich-uri si alt fel de hering prajit si toata lumea a fost fericita si satula. Chiar este foarte bun acest sandvich, asa ca recomand. Dupa aceea ne-am plimbat in port, am admirat casele si micile canale.
Era o liniste de parca te dureau urechile, aveam senzatia ca noi turistii deranjam pe localnici cu vizita noastra. Pacat ca nu am avut timp si de o mica plimbare cu un vaporas. A urmat drumul retur spre Amsterdam. Am ajuns si ne-am plimbat pe langa hotel, era un hotel cochet de 4 stele Shanghai Hotel din Amsterdam. Ne-am plimbat putin in zona si am intrat la o cafea la McDonald. Am comandat iar baiatul care ma servea mi-a spus ca am un tricou foarte tare.
Pentru cunoscatori, era tricoul echipei de fotbal Ajax Amsterdam, i-am spus ca sunt fan al acestei echipe de cand juca: Johan Cruyff, Johan Neskens, Arie Haan, Dennis Beckamp si fratii Koeman. A parut placut surprins de cunostintele mele in domeniu. Asa ca de fotbal fara frontiere. Tot nu m-am oprit si l-am urecheat un pic pe Denzel Dumfries ca a intrat criminal la Mogos. Asa ca am stat la povesti la acea cafea mai bine de o ora. Dupa plimbarea cu Lili prin imprejurimi, ne-am indreptat spre hotel, urma un somn odihnitor si urmau ultimele doua zile pe teritoriul Germaniei, Austrie, Ungariei si retur spre casa.
Lasă un răspuns