Germania: Koln, Valea Rinului, Frankfurt, Nurnberg si Abatia Melk(Austria)
Ultimele doua zile din aceasta excursie le vom parcurge pe teritoriul Germaniei. Si anume vom vizita:Koln, Valea Rinului, Frankfurt, Nurnberg, ajungand in Austria vom vizita Abatia de la Melk in Ungaria, pentru ultima cazare.
Dupa un drum de 3 ore am ajuns in Koln.
Köln cunoscut în limba română și sub numele de Colonia este un oraș în landul Renania de Nord-Westfalia, pe locul patru ca mărime după Berlin, Hamburg și München.
Köln este cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei. Numele derivă din timpul romanilor, Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Datorita Agrippinei, soția împăratului Claudius, născută în regiunea Rinului, la Ara Ubiorum, această așezare a fost ridicată, în anul 50 d.Hr, la rangul de colonie. În timpul prezenței romane, orașul era capitala provinciei romane Germania Inferior. În jurul anului 80 d.Hr., pentru alimentarea orașului cu apă, romanii au construit cel mai lung apeduct roman, care aducea apă din munții Eifel.
Istoric, în orașul Köln predomină catolicismul (40% din locuitori), urmat de protestantism (20%), islam (10%), alte religii (30%). Arhidieceza de Köln există din anul 313. Domul din Köln a fost înscris în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Până la terminarea construcției domului, biserica mănăstirii benedictine GroS St. Martin domina orașul. Semnificația religiei în istoria Kolnului reiese și din stema orașului: cele trei coroane ale Sfinților Crai de la Răsărit și 11 lacrimi ale Sfintei Ursula și ale însoțitoarelor sale, care conform tradiției – au suferit martiriul la Köln.
În afara domului, capodoperă a stilului gotic în arhitectură, Kolnul numără 12 biserici în stil romanic, importante atracții turistice: St. Severin, St. Maria Lyskirchen, Basilica St. Andreas, St. Aposteln, St. Gereon, St. Ursula, St. Pantaleon, St. Maria in Kapitol, Gros St. Martin, St. Georg, St. Kunibert și St. Cecilia.Am zjuns in Koln si am intrat sa vizitam catedrala, o bijuterie a stilului gotic.
A urmat o vizita pe stradutele din apropierea centrului.
Am mancat niste gogosi cu multe calorii dar aratau prea apetisante ca sa nu o facem.
Dupa ce am dat un tur pe la cateva magazine
ne-am oprit si am mai gustat o specialitate, ceva gen barcuta din foietaj cu diferite umpluturi.
Am admirat magazinele faimoase
si am mai privit inca o data catedrala prin exterior.
La ora indicata eram la autocar si urma sa vedem din departare castelele de pe valea Rinului.
Acestea sunt foarte multe si se vad pe ambele parti ale drumului. Cred ca exista o excursie dedicata acestor castele. Asa ca noi doar am facut cateva fotografii din autocar. Oprirea importanta a fost la stanca Loreley.
Stânca Loreley are vreo 130 m înălțime, iar în dreptul ei, Rinul are o adâncime de 25 m și o lățime de doar 113 m, aici fiind cea mai îngustă și mai adâncă porțiune din partea navigabilă a fluviului. Acest loc poartă numele Groapa Bingen.
Renumita stâncă se poate vedea foarte bine dintr-un punct opus ei, loc denumit Loreley Maria Ruh. De aici înțelegi mai bine legenda Loreley. Ți-o poți închipui cum stătea pe stâncă pieptănându-și parul blond și înnebunind mintile marinarilor care, vrajiti de frumusetea ei deveneau neatenti si, piereau în apele Rinului.
Dupa aceea am ajuns in orasul Frankfurt pe Main.
Frankfurt a fost un oraș-stat, orașul liber Frankfurt, timp de aproape cinci secole și a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Sfântului Imperiu Roman, ca loc de încoronări imperiale și-a pierdut suveranitatea la prăbușirea imperiului în 1806.
Cand am ajuns noi in oras era un festival, asa ca lume multa, distractie, voie buna, bere si multe lucruri interesante de mancat si baut. Ne-am inceput turul pietonal din piata centrala si evident acolo era si primaria,
ne-am continuat plimbarea de-a lungul stradutelor care te duceau exact pe marginei raului Maine. Ne-am plimbat daca pot spune asa pe faleza si am luat pulsul festivalului.
Din lipsa de timp nu am mai ajuns la catedrala din oras, dar am facut fotografii la numeroase cladiri interesante si ne-am pierdut timpul cumparand diferite suveniruri.
Ne-am continuat drumul spre Nurnberg este un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania, cu peste 500.000 de locuitori, al doilea oraș ca mărime din Bavaria. Orașul Nurnberg este așezat pe ambele părți ale râului Pegnitz. Istoria orașului Nurnberg, este strâns legată de istoria Sfântului Imperiu Roman. Conducătorii acestui imperiu au ales construirea unei cetăți lângă râul Pegnitz, care apare pentru prima dată cu denumirea Nourenberg (deal stâncos) în documentul numit Sigena, emis de către împăratul Heinrich al III-lea în anul 1050.
Orasul este de asemenea cunoscut, deoarece după terminarea războiului, între 1945-1949, aici au avut loc Procesele de la Nurnberg, unde au fost judecați și pedepsiți cei mai mari criminali de război naziști.
Noi ne-am inceput turul pietonal din fata catedralei, aceasta nu era deschisa la ora 8 de dimineata, deci am admirat-o doar pe dinafara.
Ne-am continuat drumul prin centrul orasului,
unde am vazut cum prinde orasul viata intre orele 8-9 dimineata.
Vanzatorii de flori, legume si fructe erau deja in plina activitate iar cei cu preparate fast food(in special fructe de mare) deja intrasera in paine.
Am vrut sa achizitionez magneti de frigider dar pretul incepea cu 10 euro, deci cam scump pentru un simplu suvenir. Am vrut de asemeni sa imi cumpar o portie de fructe de mare dar eram pe viteza maxima si nu am avut timp deloc sa stau sa gust din preparatele care aratau apetisant si delicios. Va exista si o data urmatoare. De aici ne-am indreptat catre Abatia Melk(Austria).
Abația Melk sau Abația din Melk (în germană Stift Melk) este o abație istorică a benedictinilor din Austria, unul dintre cele mai faimoase locuri istorice ale creștinismului monastic european.
Abația se găsește deasupra orașului Melk, situată pe un deal stâncos cu vedere spre valea Wachau a Dunării, în landul federal Austria Inferioară. Abația este una din foarte rarele locașuri care a funcționat continu de la înființarea acesteia în 1089, fiind dublată de rara distincție de a fi fost și un loc al academismului teologic, dar și laic.
Impresionanta clădire baroc a abației de azi a fost construită între 1702 și 1736 de către arhitectul Jakob Prandtauer, care a fost autorul a multe clădiri importante baroc a perioadei respective. Interiorul clădirii principale a fost decorată de multiple picturi și fresce, toate opera italianului Antonio Beduzzi, în timp ce biserica abației este decorată cu superbe fresce, realizate de asemenea în manieră baroc, toate realizări ale pictorului austriac Johann Michael Rottmayr. De o importanță culturală aparte este biblioteca abației care are o impresionantă colecție de manuscrise medievale, unele de o mare valoare. In interior nu ai voie sa fotografiezi, eu am incercat asa mai pe ascunse sa prind cateva instantanee.
Cam aceasta a fost excursia noastra. A urmat drumul catre Ungaria si retur catre tara. O excursie deosebita dar cam alergati. Va trebui sa mai revad unele din orasele minunate prin care am trecut. Pana la urmatoarea excursie va las sa cititi in liniste si sa admirati fotografiile.
Lasă un răspuns