Benelux, partea a treia: Bruges, Waterloo si Anvers
A doua zi ne-am indreptat catre Bruges. Bruges este capitala și cel mai mare oraș al provinciei Flandra de Vest. Este al șaselea cel mai populat oraș din țară.
Suprafața întregului oraș se ridică la peste 140,99 km2. Numele acestuia provine din vechea olandeză pentru pod: brugga.
În 1089, Bruges a devenit capitala comitatului Flandra. Bruges și-a primit carta orașului la 27 iulie 1128 și au fost construite noi ziduri și canale. Până în secolul al XII-lea, orașul dobândise o administrație autonomă, doar cateva detalii istorice.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Bruges a devenit una dintre primele destinații turistice din lume, atrăgând turiști bogați britanici și francezi. Până în 1909, a intrat în funcțiune asociația „Bruges Forward: Society to Improve Tourist”. După 1965, orașul medieval original a cunosut o „renaștere”. Restaurările de structuri rezidențiale și comerciale, monumente istorice și biserici au generat o creștere a turismului și a activității economice în centrul orașului.
Turismul internațional a crescut, iar noile eforturi au condus la desemnarea Bruges-ului Capitală Culturală Europeană în 2002. Atrage aproximativ opt milioane de turiști anual.
Arhitectura medievală din Bruges este în mare parte intactă, ceea ce îl face unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. Centrul istoric din Bruges este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2000.
Clădirile sale medievale includ Biserica Maicii Domnului, a cărei turlă de cărămidă atinge 115,6 m, fiind al doilea turn din cărămidă ca înălțime din lume. Sculptura Madona cu Pruncul, care poate fi văzută în transept, se crede a fi singura dintre sculpturile lui Michelangelo care a părăsit Italia în timpul vieții sale.
Din pacate noi nu am avut timp sa vizitam aceasta minunata capodopera deoarece era exact opus in locul unde ne aflam noi si ne lua ceva timp. Dar am vazut si admirat cladirile istorice ale orasului si celelalte minunate cladiri. Primăria Bruges, in partea de sud-est a orașului (Stadhuis), una dintre cele mai vechi din Belgia, fiind construită între 1376 și 1420. Fațada clădirii gotice delicate prezintă accentul vertical puternic caracteristic stilului, cu pilaștri înalți, dintre care trei se termină în turnulețe octogonale, separate de ferestre înalte cu arcade gotice.
Statui ale conților din Flandra incepand cu conducatorul Baldwin zis si Brațul de Fier, umplu cele 49 de nișe.
Partea sudică a Markt (piața principală) din Bruges este dominată de Halle, cu turnul clopotniță (Belfry), cel mai distinctiv reper al Brugesului, care se înalță deasupra. Halle a fost începută în 1248 și extinsă de două ori, mai întâi în secolul al XIV-lea și apoi din nou în secolul al XVI-lea, și a funcționat cândva ca piață principală a orașului. Clădirea înconjoară o curte pitoreasc, iar balconul de deasupra intrării a fost folosit cândva de părinții orașului pentru a-și promulga statutele în fața populației adunate dedesubt.
Clopotnița de 83 de metri înălțime este unul dintre cele mai frumoase turnuri-clopotniță din Belgia și se intră în ea din curtea interioară a Halle. Construcția clopotniței a început în 1282, iar secțiunea superioară octogonală de încoronare a fost în cele din urmă finalizată în 1482.
Astăzi, un carillon de 47 de clopote încă atârnă în turn. Orașul încă angajează un carilloneur(o persoana care stie sa manuiasca aceste clopote putand tine un concert) cu normă întreagă, care oferă concerte gratuite în mod regulat. Pentru cea mai bună priveliște asupra orașului Bruges, poți urca cele 366 de trepte până în vârful turnului. Pe drum în sus, la etajul al doilea poate fi vizitată vechea Sală a Comorilor, unde documentele civice sunt păstrate în spatele unor grilaje din fier forjat.
Dupa ce am ajuns in piata mare si am vazut minunatele cladiri ale primarei si turnul clopotnitei, ne-am aventurat pe stradutele din laterala pietei,
am stat la coada la waffe cu diferite combinatii: inghetata, fructe, frisca. Pretul era undeva in jur de 6-7 euro. Sincer bune dar nu ceva extraordinary si stateai la o coada. Dupa aceea am fost sa vizitam muzeul berii, pretul inte 13-19 euro. Am vazut diferite tipuri de bere.
Dupa acesta am coborat si am luat pulsul orasului si al pietei. Erau foarte multi turisti si evident terasele erau neancapatoare dar noi ne-am gasit un loc unde sa savuram o bere si o cafea belgiana. si daca tot am vorbit de bere, ia uitati ce am gasit.
dupa care ne-am indreptat spre autocar. Urma sa ne indreptam catre Waterloo, (un drum de aproape 70 kilometri), unde in 1815 avusese faimoasa batalie intre Napoleon si ducele de Wellington. Clar ca si orasului Bruges si si orasului Gent trebuie alocat mai mult timp. Drumul a durat aproximativ o ora si ne era frica ca vom gasi inchis muzeul, acesta pe perioada verii se inchide la ora 19. Biletul costa 10 euro. Am intrat si am vizitat muzeul 3D din interior, mai vazusem asa ceva la Luptele de la Borodino(Rusia) si la Muzeul national de Istorie din Chisinau.
Vizita incepe cu Muzeul Memorial, care oferă o experiență multi-senzorială unică în Europa datorită filmului său 3D proiectat pe un ecran panoramic de 26 de metri lungime. Îndrumat de un soldat din armata vei înțelege mai bine confruntările istorice. Într-o cameră, puteți afla despre armamentul epocii.
Vizita va continua la Movila Leului, care vă oferă o vedere unică asupra câmpului de luptă. Această movilă înaltă de 40 de metri, cu nu mai puțin de 226 de trepte, se află pe presupusul loc în care prințul de Orange a fost rănit înainte de a deveni rege al Olandei. A fost nevoie de trei ani pentru a construi acest enorm con de pământ, finalizat în 1826. Leul stă în vârf ca simbol al victoriei monarhiilor.
Bătălia de la Waterloo, a avut loc duminică, 18 iunie 1815, lângă Waterloo marcând sfârșitul războaielor napoleoniene. O armată franceză sub comanda lui Napoleon a fost învinsă de două armate ale Coaliției a șaptea. Una dintre acestea a fost o forță condusă de britanici cu unități din Regatul Unit, Țările de Jos, Hanovra, Brunswick și Nassau, sub comanda ducelui de Wellington (deseori denumită armata anglo-aliată sau armata lui Wellington). Celălalt cuprindea trei corpuri (corpurile 1, 2 și 4) ale armatei prusace sub conducerea feldmareșalului Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă anglo-aliaților și prusacilor, victorie ce pecetluiește practic sfârșitul Imperiului napoleonian.
Dupa ce am vizitat muzeul, a urmat drumul catre varful colinei. Daca va tine conditia fizica aveti 226 de trepte de urcat. In varful colinei este leul care este un simbol al victoriei monarhiilor. Am urcat impreuna cu Lili. Vazusem un lift si am crezut ca ne duce pana sus dar m-am inselat acesta mergea doar la 0 si -1. Deci ne-am folosit picioarele din plin doar facusem atletism in tinerete.
Dupa aceasta a urmat coborarea
si vizitarea taberelor, cu sesiunea de fotografii aferente. Am achizitionat cateva suveniruri de la magazinul de prezentare dupa care a urmat drumul spre Anvers.
Mai aveam de parcurs aproximativ 45 de kilometri si terminam acea zi in forta cu vizitarea orasului Anvers.
Anvers este un oraș și o municipalitate din regiunea flamandă a Belgiei. Este capitala și cel mai mare oraș al provinciei Antwerp și al treilea oraș ca mărime din Belgia după suprafață, cu o suprafață de 204,51 km2, după Tournai și Couvin. Cu o populație de 536.079, este cel mai populat municipiu din Belgia și cu o populație metropolitană de peste 1,2 milioane de oameni, a doua zonă metropolitană ca mărime a țării după Bruxelles.
Prin Anvers curge râul Scheldt. Anversul este legat de Marea Nordului prin estuarul râului Westerschelde. Se află la aproximativ 40 km nord de Bruxelles și la aproximativ 15 km la sud de granița olandeză.
Portul Anvers este unul dintre cele mai mari din lume, ocupând locul al doilea în Europa după Rotterdam și în top 20 la nivel global. Orașul este cunoscut și ca centrul comerțului mondial cu diamante.
Numele de Antwerpen(Anvers) provine de la cuvintele oandeze hand werpen, care înseamnă aruncă mâna. Aceasta se referă la legenda uriașului Druon Antigoon din folclorul flamand: Druon Antigoon locuia pe malurile râului Scheldt sau pe un pod de peste râu și îi obliga pe căpitanii corabiilor si pe trecatori, să îl plătească pentru a-i lăsa să treacă.
Cei care nu plateau li se tăia o mână și o arunca în râu, până ce un soldat roman, Brabo, l-a ucis și i-a aruncat chiar uriașului mâna în râu. Acest soldat are un monument dedicat chiar in fata primariei.
Ne-am inceput vizita trecand pe langa Het Steen.;
Het Steen este o fortăreaţă de piatră construită după incursiunile vikingilor din Evul Mediu timpuriu, pe vremea când clădirile se făceau mai mult din lemn. A controlat accesul pe râul Scheldt, pe malul căruia este situată. A fost folosită ca închisoare între anii 1302 şi 1827.
În secolul 19 cea mai mare parte a cetăţii a fost demolată. Ce a rămas a fost schimbat. În 1862, Het Steen a devenit muzeu de arheologie
Am trecut prin fata frumoasei primarii din Anvers si am admirat statuia soldatului roman Brado.
Vizita a continuat cu vizionarea doar in exterior a Catedrala Maicii Domnului (olandeză: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) este o catedrală romano-catolică. Sediul de astăzi al Episcopiei Anversului a început în 1352 și, deși prima etapă de construcție s-a încheiat în 1521, nu a fost niciodată finalizată. A fost construită în stil gotic de arhitecții Jan și Pieter Appelmans. Conține o serie de lucrări semnificative ale pictorului baroc Peter Paul Rubens, precum și picturi ale unor artiști precum Otto van Veen, Jacob de Backer și Marten de Vos. Catedrala este cea mai mare biserică gotică din Belgia, cu turnul său ridicându-se la 123 de metri deasupra orașului.
Clopotnița catedralei este inclusă lista site-urilor Patrimoniului Mondial UNESCO.
Urmand mai departe traseul vedem un monument interesant, este Nello și Patrasche, care au fost două personaje dintr-o carte pentru copii din 1872. Povestea unui băiat orfan numit Nello și al lui câine Patrasche se desfășoară chiar în Anvers.
Am mers si mai departe, am facut cateva fotografii,
am fost in parcul central si am vrut sa ajungem la casa lui vestitului pictor Peter Paul Rubens, cel mai influent artist al barocului din Flandra, din pacate nu am ajuns la casa acestuia, dar macar am facut fotografii la stuia lui Rubens.
Am facut fotografii la cladirile interesante din oras si am baut in liniste un fresh.
Deci asta a fost tot ce am putut face, timpul a fost prea scurt dar am incercat.sa cuprindem cat mai mult. gata se incheiase cu Belgia, a doua zi dimineata porneam spre Olanda.
Lasă un răspuns