Costa Rica, vulcanul Irazu si provincia Cartago
Astazi va voi povesti despre vulcanul Irazu si orasul Cartago, prima capitala a Costa Rica. Noi am facut acest tur cu masina, dar m-am interest pentru turisti mei din acea perioada si am aflat ca se putea ajunge foarte usor si cu transportul public. Era un autobuz pe zi care pleca in jur de 7-7:30 si se intorcea in jur de ora 14:00. Acesta avea capatul in centrul orasului in lateral de teatru national. Este bine de verificat cu o zi in avans si de intrebat clar soferul. Deoarece in Costa Rica este Pura Vida si orele sunt cam dupa ureche, nu in fiecare locatie exista un desfasurator cu cursele de plecare si sosire. Pretul unei calatorii era in jur de 2700 coloni in mai 2018. Paritatea $ 1= 524,93 colon costa rican, deci aprozimativ 5-6$ pe sens.
Din San Jose sunt 55 km pana la Irazu, se poate face 1-1 ½ ora. Deci am pornit pe o vreme calduroasa dar trebuie sa aveti grija deoarece altitudinea este de 3432m si poatefi racoare.
https://www.youtube.com/watch?v=3X0RSfLoy3M
De asemeni este bine sa aveti ochelari de soare, un hanorac si o sticluta cu apa la voi. Am parcurs drumul fara peripetii din San Jose in Cartago sunt 24 de kmsi de acolo ne-am continuat drumul catre Vulcan. Cum incepeam sa urcam se lasa o ceata destul de densa, se va vedea intr-un video ulterior.
Vulcanul este la cea mai mare altitudine, nu aveti voie sa treceti de parapeti de protectie. Dupa ce a-ti vazut vulcanulsi a-ti facut fotografii, puteti sa vizitati muzeul, unde vi se va explica despre vulcanism(dacă sunteți interesat de modul în care funcționează vulcanii) . Parcul se închide la 15:30, iar deplasarea pana in Cartago durează cel puțin 30 de minute, deși este aproape. Acesta este unul dintre cele mai vizitate Parc Național din Costa Rica deoarece este si cel mai aproape de capitala(55km).
Plecand de aici vom merge catre orasul Cartago, aproximativ 30 de minute.
Situată lângă poalele Vulcanului Irazu din Valea Centrală a Cartago, capitala omonimă este unul dintre cele mai vechi orașe din țară. Cartago a fost cândva capitala Costa Rica, dar a fost parțial distrusă de o erupție vulcanică în 1732, iar mai târziu San Jose a preluat ca centru cultural și de divertisment al țării în 1832. După erupție, o mare parte a orașului a fost lăsată neatinsă. Fondată în 1563 de Juan Vasquez de Coronado, așezarea spaniolă rămâne unul dintre cele mai importante orașe din țară. De fapt, orașul era mai mare decât San Jose înainte de a deveni capitala. Astăzi, turistii pot vedea încă ruinele care datează din secolul al XVI-lea, mai ales în parcul central al orașului. Apropierea orasului așului de Vulcanul Irazu, a provocat o serie de evenimente devastatoare care au distrus clădirile, inclusiv prima bazilică din Cartago.
Provincia Cartago are un sol bogat între Orosi și Valea Centrală, ceea ce îl face un centru agricol primordial. Cartofii, ceapa și orhideele(Costa Rica este pe locul 7 in lumela exportul de flori) sunt culturile cele mai proeminente din regiune. Grădina Botanică Lankester este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vizualiza flora din zonă, mai ales orhideele.
Construită în anul 1575, zidurile exterioare ale Cetatii(Actualele Ruine) Las Ruinas de la Parroquia au fost distruse de două cutremure, dar arhitectura unică și designul complicat merită vazut(nu sunt cele originaleau fost refacute ulterior). Aceasta nu este singura zonă de ruine care merită vazuta.
Las Ruins of Cartago are un trecut adânc înrădăcinat care a început cu doi frați care se luptau pentru aceeași femeie. După ce un frate l-a ucis pe celălalt într-o noapte, a decis să construiască o biserică pe șantier. De fiecare dată când a fost construit, un cutremur l-a distrus. După cutremurul devastator din 1910, ruinele au fost lăsate așa cum erau in piața orașului. Cat priveste partea gastronomica Soda La Puerta del Sol, cum se numesc aici micile restaurante(Soda) serveste specialități Tico (costaricane).
Tico=costaricann. Noi am mancat la restaurantul Dona Lela si a fost minunat. Deși majoritatea obiectivelor turistice din Cartago sunt istorice, Muzeul Municipal de Cartago a fost deschis în 2010 și servește ca una dintre cele mai avansate atracții tehnologice, cu o bibliotecă digitală, expoziții multimedia și spectacole live. In Cartago se gaseste cea mai mare si grandioasa Basilica, unde vin pelerini din toata lumea. Basílica de Nuestra Señora de los Ángeles (Bazilica noastră Doamna Îngerilor).
Aceasta este o bazilică romano-catolică din Costa Rica și dedicată Fecioarei de Pardo, cunoscută oficial sub numele de Virgen de los Ángeles (Doamna a Îngerilor). Bazilica a fost construită în 1639 și a fost parțial distrusă de un cutremur. Bazilica a fost restaurată și constituie un mix unic de arhitectură colonială, precum și stil bizantin din secolul al XIX-lea, actuala clădire datează din 1939. Bazilica Fecioarei noastre Îngeri este consacrată Fecioarei Nostralei Doamne de los Ángeles, o mică reprezentare a Fecioarei Maria care purta pe pruncul Iisus, despre care se spune că a fost descoperită de o fetita detarani din Cartago. Tradiția susține că fetița a găsit mica statuie pe o stâncă și a luat-o acasă. A doua zi dimineață, a aflat că statuia nu era acolo, ci înapoi la stâncă, așa că a dus-o la preot și el a încuiat-o într-o cutie mică. În dimineața următoare, statuia era din nou la stâncă. Asa ca preotul si comunitatea au decis sa construiasca in acel loc, o Basilica. În timpul construcției, biserica a fost distrusă de cutremure de nenumărate ori, s-a decis în sfârșit mutarea acesteia în locația unde s-a găsit statuia și au putut termina construcția. Mulți oameni cred că cutremurele au fost semne că Doamna de la Los Ángeles dorea bazilica construită acolo. Datorită tenului întunecat al statuii de piatră, ea este uneori numită afectuos La Negrita(Negresa) sau Reina de Cartago (lit. Regina Cartago). Statuia originală este păstrată într-o coajă de aur în interiorul bazilicii. Un decret oficial a declarat Fecioara Îngerilor patronul oficial al Costa Rica. În zilele care duc până la 2 august, Bazilica este obiectul unei pelerinaje și vizite vizibile de peste un milion de credincioși (estimările variază de la 1 la 2,5 milioane de oameni), mulți dintre ei mergând din diferite puncte din întreaga țară. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se alătură pe o plimbare de 22 de kilometri până la bazilica din San José și comunitățile din jur. Local, pelerinajul este cunoscut sub numele de Romería și este una dintre cele mai durabile tradiții din Costa Rica. Vin pelerini din toama America centrala si de sud. Ca o demonstrație a evlaviei lor, mulți oameni aleg să mearga in genunchi o parte sau călătoria completă pe mâini și genunchi. La bazilică se spală și beau apa din stânca pe care a fost găsită statuia. De atunci, oamenii de știință au descoperit că această apă este sigură de băut, chiar dacă nu se utilizează nici o filtrare sau substanțe chimice pentru purificarea apei.
Bazilica este deschisă toată ziua și nu este neobișnuit să găsești mai multe persoane care se opresc în rugăciune. În plus, oamenii vor aduce mici medalii de argint în formă de părți ale corpului, unde forma reprezintă partea corpului pe care pelerinul este preocupat, are o durere. De exemplu la mana,cap, ochi. Îi lasă în fața „La Negrita”, în speranța că vor fi vindecați. După un timp, aceste medalii sunt colectate și stocate.
O selecție a unora dintre ele poate fi văzută in muzeul deschis langa Basilica. In luna august este una dintre cele mai importante perioade ale anului, în timp ce pelerinii din întreaga țară se aventurează la Bazilica Nostra Senora a Los Angeles pentru a spune cele mai importante rugăciuni ale lor.
Ziua s-a terminat la restaurantul Dona Lela, cu o cina tipica costaricana.
Lasă un răspuns