Egipt, excursii in Luxor, Valea regilor si Insula Bananelor
Pentru a treia zi aveam in program Super Luxor, asa ca am anuntat la receptie ca vrem micul dejun la pachet si ca ne vom intoarce tarziu. La ora 3:45 a doua zi eram in receptie pentru a pleca in excursie catre Luxor. De abia asteptam aceasta excursie si nu am regretat nici o secunda, dupa mine, mi se pare cea mai interesanta excursie, mai ceva decat piramidele.
La ora stabilita ne-am prezentat la receptie, ne-am luat pachetele si ne-am imbarcat in autocar. Eram 34 de romani in aceasta excursie. Ghizii nostri au fost Hamada si Zaki. A fost una din cele mai interesante excursii. Aceasta excursie se intindea pe 18 ore. Transport, popasuri, vizite, pranz, croaziera pe Nil si insula bananelor. Multe lucruri interesante de vazut si de tinut minte.
Drumul de la Hurgada la Luxor a durat aproape 5 ore, pretul excursiei a fost de 55 euro, iar pentru croaziera am mai platit 10 euro. Am avut un ghid vorbitor de limba romana care era specialist in egiptologie, Zaki. Acesta era foarte pregatit si ne-a dat foarte multe detalii atat legate de aceasta excursie cat si despre viata cotidiana din Egipt, am fost profund impresionata de vastele lui cunostinte. Am ajuns la locatie, Zaki ne-a spus sa nu intram in discutii cu vanzatorii ambulanti deoarece sunt foarte insistenti iar daca dorim ne va duce in alta parte sa cumparam diferite suveniruri. Hamada, celalalt ghid ne-a cumparat biletele si noi ca un grup compact am intrat la acest sit arheologic. Am sorbit fiecare informatie primita de la Zaki, privind aceste monumente. Iar cine stia sa raspunda la intrebarile lui primeam premii sub forma de semn de carte din papirus. Asa ca l-am castigat prima cand ne-a intrebat despre cel mai mare faraon al Egiptului, care a fost Ramses al II ilea.
Despre templul Karnak.
Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte construcții, situate în zona Thebei (pe malul Nilului), fosta capitală a Egiptului antic. Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importantă clădire a complexului monumental și cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Numele antic al cetății era Ipetisut („cel mai ales dintre locuri”), aceasta reflectând superioritatea templului asupra altor clădiri de cult egiptene.
Împreună cu toate vestigiile arheologice din Theba, complexul monumental de la Karnak a fost inclus, în 1979, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.
În timpul dinastiei a XVIII-a, Theba devine capitală și dobândește o deosebită importanță religioasă. Cele două zeități Ammon (zeul-taur al vântului) și Ra (zeul-soare) se contopesc într-o singură divinitate, Amon-Ra al cărui cult începe să ia amploare, astfel că Amon-Ra devine cel mai puternic zeu egiptean. Pe plan arhitectonic, schimbarea religioasă este ilustrată prin înlocuirea construcției piramidelor cu construcția de temple funerare, temple de cult sau temple dedicate faraonilor zeificați.
În secolele al XVI-lea și al XV-lea (perioada Regatului Nou), faraonii dinastiei a XVIII-a, Amenophis I (Djeserkare), Hatșepsut și ai dinastiei a XIX-a, Seti I, Ramses al II-lea, au întregit complexul monumental.
Cea mai importantă clădire a întregului complex este templul lui Amun-Ra cu cei 10 stâlpi, dintre care cel mai mare are o lungime de 113 metri, o lățime de 15 metri și o înălțime de aprox. 45 de metri.
În antichitate, templul Karnak a fost legat de Templul din Luxor, pe ambele părți ale căruia s-au instalat sfinxuri. În Karnak, acest drum se termină la cel de-al zecelea pilon al templului.
Măreția ansamblului monumental de la Karnak are ca scop principal impresionarea afectivă și spirituală a celor ce participă la ceremoniile închinate lui Amon-Ra. Compoziția uriașă trebuia să-i facă pe simplii muritori să se simtă insignifianți în prezența divinității.
Am mai aflat de la Zaki, ca Ramses al II, a domnit 67 de ani si ca a fost cunoscut ca si Ramses cel Mare, a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat. In total au fost 30 de dinastii.
Este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului antic. Succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor” și-l numesc, și astăzi, cu afecțiune „Sese”. Data încoronării lui Ramses al II-lea, 31 mai 1279 î.Hr, a fost declarată sărbătoare în timpul Dinastiei XX. Se presupune că a urcat pe tron în jurul vârstei de 24 – 25 de ani și a condus Egiptul din 1279 î.Hr până în 1213 î.Hr.
În prima parte a domniei sale s-a axat pe construcția de orașe, temple și monumente și a stabilit capitala în noul oraș Pi-Ramses în Delta Nilului, pe ruinele orașului Avaris, fostă capitală a hiksoșilor.
Ni s-a povestit ca Ramses a fost instruit în utilizarea armelor de la o vârstă fragedă, arătând aptitudini naturale în mânuirea acestora și conducea carul de luptă cu îndemânarea unui soldat de carieră. La vârsta de 14 ani, i-a fost permis să ia parte la prima bătălie, însoțind armata egipteană la înâbușirea unei revolte în Libia.
Cea mai cunoscută construcție a lui Ramses al II-lea este, fără îndoială, templul din Abu Simbel, ansamblu arhitectural localizat în sudul Egiptului, în lunca Nilului, la sud de orașul Assuan.
Construit în stânca muntelui, ansamblul este format din două temple, unul mai mare dedicat lui Ramses și unul de dimensiuni mai mici dedicat soției sale Nefertari.
Se spune ca ar fi avut 54 de sotii si peste 100 de copii.
Ceremonia de mumificare a durat șaptezeci de zile, conform tradiției. Procesul de mumificare presupune, printre altele, înlăturarea organelor din corp, în timpul acestei operații dintr-o eroare lui Ramses i-a fost îndepartată și inima, aceasta a fost repusă în corpul faraonului, dar într-o poziție greșită.
După finalizarea ceremoniilor de mumificare, mumia lui Ramses a fost condusă pe ultimul drum de un cortegiu funerar naval pe Nil, până la Teba, în fruntea cortegiului fiind nava succesorului său Merenptah. Mumia a fost depusă în mormântul săpat în stâncile din Valea Regilor. După depunerea mumiei și a comorilor în mormânt, intrarea mormîntului a fost sigilată. A fost înmormântat în Valea Regilor în mormântul KV 7, apoi mumia sa a fost mutată într-un loc secret la Deir el-Bahari, fiind descoperită în 1881.
Cam asta am aflat de la Zaki, dupa aceea ne-am indreptat catre Valea Regilor si am vizitat diferite morminte ale faraonilor.
Am vazut diferite picturi si hieroglife pe peretii camerelor in care sunt ingropati faraonii.
Am vizitat mormintele lui Ramses I, Ramses al III Ramses al IX lea.
Sunt multe morminte dar nu sunt toate deschise pentru public.
Deja era o caldura de aproximativ 37 de grade si simteau ca era prea cald pentru o noua vizita, asa ca a urmat o pauza. Timp in care urma sa servim un pranz traditional egiptean la un local rustic. Drumul pana acolo l-am parcurs cu un vaporas.
Pranzul a fost format din: diferite salate, orez, legume, carne de pui si de vita, fructe, diferite dulciuri de casa.
Bauturile si cafeau nu erau incluse in pranz trebuiau platite separate. A urmat drumul retur,
dupa o pauza de vreo ora si jumatate ne-am indreptat catre templul lui Hatsepsut, prima femeie faraon din Egipt.
Asa am aflat ca in Egipt au fost mai multe femei faraoni, cele mai cunoscute fiind: Hatsepsut, Cleopatra (de origine greaca), Merneith, Neferusobek, Nefertiti, Tawosret,
Regimul lui Hatshepsut a fost relativ paşnic şi a putut lansa un program de construcţie care ar implica şi templul Deir el-Bahari din Luxor. Faptul că o femeie era faraon era neobişnuit.
Hatshepsut, alături de sora sa Nefrubity, a fost fiica faraonului Thutmose I (Tutmes I) şi a lui Ahmose (Amosis). În timpul domniei acestuia, teritoriul Egiptului s-a extins datorită campaniilor militare din Nubia şi Sira. In principal, domnia sa, s-a remarcat prin proiecte de construcţie, care depăşesc multe alte proiecte ale inaintasilor săi.
A fost de asemenea o perioadă de relativă pace şi de consolidare a graniţelor, dar şi a relaţiilor politice şi comerciale cu vecinii.
A condus Egiptul timp de 15 ani, iar pentru a putea stăpâni revoltele poporului a luat imaginea unui bărbat, purtând haine specific masculine şi chiar o barbă falsă. Pentru a fi sigură că imaginea sa de conducătoare va rămâne în timp, a construit unul dintre cele mai impozante temple din Valea Regilor, pe platoul înalt din Deir-el-Bahri.
Mumia a fost descoperită în 2007 în mormântul KV 60 în Valea Regilor, cercetătorii notând că avea o vârstă de aproximativ 50 de ani când a decedat; fiind cheală şi cu diabet. În ciuda bolii şi în ciuda defăimării amintirii ei, istoria descrie un regim de 15 ani cu multe succese şi o perioadă bună în istoria lungă şi de multe ori zbuciumată a Egiptului. Regina care a transformat Egiptul într-o super-putere.
Dupa aceea ne-am indreptat pe croaziera pe Nil catre insula Bananelor
si am vazut diferite tipuri de fructe, plante si animale. Am vazut bananierul cu floarea de banan, trestia de zahar, guava, rodia cu seminte rosi si rodia cu seminte albe, copacul de mango.
Am vazut maimute, crocodili, iguane, magarusi, camile.
Dupa aceea ne-am imbarcat pe vas si am mancat diferitele tipuri de fructe enumerate mai sus.
Am plecat inapoi cu vaporasul catre autocar si am pornit inapoi catre Hurgada. Asa am aflat de la Zaki mai multe detalii despre viata de zi cu zi a egiptenilor. De exemplu, salariul minim este de 100-120 usd, ca politistii si cei din armata castiga 300-500 usd iar medicii care au clinicile lor 10.000 usd. Cheltuielile lunare ar fi: 20$ curentul, 5$ apa si 5$ gazele. Am aflat ca 1 kg de mango costa 1 $, o apa plata de 0,500 ml 0,50$, curmale 1kg 0,50$, carnea de pui costa 10$, carnea de vita 12$, pestele si creveti 12$.
De asemeni am aflat ca barbatii, care vor sa se insoare trebuie sa ii dea viitoarei sotii 50 de grame de aur si un apartament mobilat. Divortul nu este permis la crestinii ortodocsi, iar musulmanii au voie sa aiba patru sotii. De asemeni scoala este impartita in scoala de fete si scoala de baieti aceasta la public iar la privat acestia pot invata in aceeasi clasa. Asa ca am aflat multe detalii despre egipteni si viata lor. Oricum viata este grea pentru egiptenii de rand si sunt saraci.
Am ajuns destul de tarziu la hotel, la 23:30 si ne-am dus direct la masa. Barul este deschis de la 10-24, micul dejun este servit de la 7-10, pranzul 12:30-15 si cina 19-21, iar pranzul tarziu pana dupa ora 24. Am mancat si am adormit instantaneu.
A doua zi era o zi mult mai usoara, mergeam la plaja si faceam o excursie la casa delfinilor.
Lasă un răspuns