Egipt, Muzeul de egiptologie, Piramidele si Sfinxul

22 octombrie 2024

Egipt, Muzeul de egiptologie, Piramidele si Sfinxul

Am ajuns in  ante-penultima zi,  la ora 1:45 aveam plecarea catre Cairo si implicit catre vestitele piramide.  Una din minunile lumii antice. Am plecat dimineata devreme deoarece erau multe lucruri de vazut. Ne-am luat box-ul cu mancare si ne-am suit in autocar. Am mai tras un pui de somn pana la primul popas. Hamada ne insotea din nou, alaturi de el urma sa vina Alya, ghidul nostru de limba romana in aceasta excursie.

Erau multe locuri interesante de vazut dupa cum urma: croaziera pe Nil in apropiere de Giza, muzeul de egiptologie, pranzul, Piramidele, cumparaturi, Sfinxul, vizita la o fabrica de parfumuri si esente si vizita la o firma de papirus. Urma drumul retur.

Excursia urma sa fie intre 18-23 de ore in functie de trafic. Ne-am intalnit cu ghida noastra Alya, o persoana amabila si draguta care vorbea limba romana si care ne-a dat mai multe detalii despre Egipt, Cairo si toate celelalte obiective turistice.

Asa am aflat ca Egiptul depinde in totalitate de apa Nilului. De asemeni in Cairo locuiesc 25.000.000 de locuitori si ca exista un numar foarte mare de masini. Numarul semafoarelor in Cairo este de 15, da ati citit corect.  Am aflat ca in autobuze se calatoreste impreuna femei si barbati dar la metrou nu.  Ne-a dat informatii si despre cele doua revolte care au avut loc in aceasta tara.

Pentru a incepe repede calatoria noastra si a nu pierde nici o secunda, Hamada a plecat sa cumpere bilete la muzeul de egiptologie, timp in care noi ceilalti am inceput croaziera pe Nil in zona Giza.

Am vazut cladiri interesante si am inceput ziua relaxati cu aceasta plimbare pe Nil. Dupa coborare ne-am indreptat glont catre autocar si de acolo catre muzeul de egiptologie unde ne astepta Hamada cu audioghidurile si biletele de intrare.

Cred ca erau peste 10-15 grupuri de turisti asa ca era o aglomeratie de nedescris dar fiecare statea langa ghidul sau si asculta clar la audioghid ce explica ghidul.  Detalii interesante despre diferitele exponate prezente.

Muzeul de egiptologie, Cairo

 

Am aflat de la ghida noastra, despre faraoni si despre barba lor, daca aceasta era dreapta inseamna ca faraonul traia cand s-a facut respectiva statuie, daca barba era usor intoarsa in partea de jos, atunci faraonul murise.  Vizita in muzeu a durat aproximativ o ora.

 

 

Hatshesupt

Am stat la o mare coada la camera unde era mumia lui Tut Ankh Amon, acolo nu se filmeaza si nici fotografiaza, eu am incercat asa cateva foto pe ascuns, nu au iesit nemaipomenit dar am incercat.

Celebritatea   lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.   Cel mai bun artefact cunoscut din mormant este celebra Mască de Aur, care acoperea bandajele ce înfășurau fața regelui. Masca cantareste 11 kg și este confecționată din aur masiv, și se crede că reprezintă fidel fața regelui.

Am vazut statuia lui Hatshesupt, Ramses al II lea. Diferite sarcofaguri, bijuterii, obiecte de arta si de imbracaminte, vase si obiecte de podoabe. Un muzeu intins pe doua etaje care ni s-a spus ca gazduieste peste 120.000 de piese expuse.

Muzeul Mumiilor regale este o cameră, care conține 27 mumii regale, a fost închis la ordinele președintelui Anwar Sadat în 1981. Acesta a fost redeschis în anul 1985, prezentând însă mai puține exponate dintre regii și reginele Noului Regat. Astăzi, există 9 mumii expuse. Una dintre aceste mumii este mumia reginei Hatshepsut. Există două nivele principale ale muzeului, un parter și un etaj. La parter există o vastă colecție de papirusuri și monede utilizate în lumea antică. Numeroasele piese de papirus sunt, în general, fragmente mici, din cauza deteriorării la care au fost supuse în ultimele două milenii. Pe aceste bucăți de papirus se găsesc texte scrise în mai multe limbi, inclusiv greacă, latină, arabă și limba egipteană veche scrisă cu hieroglife. Monedele găsite pe acest etaj sunt confecționate din metale diferite, inclusiv din aur, argint și bronz. Monedele nu sunt numai egiptene, dar și grecești, romane și islamice. Acest lucru a ajutat istoricii să cerceteze comerțul Egiptului Antic. De asemenea, la parter sunt artefacte din Regatul Nou, din perioada 1550 – 1069 î.Hr. Aceste piese sunt în general mai mari decât elementele create în secolele anterioare. Aceste elemente includ statui, artefacte și sicrie (sarcofage).

La primul etaj sunt artefacte din dinastia 29-30 din Egiptul Antic, inclusiv elemente din mormintele faraonilor Thutmosis III, Thutmosis IV, Amenophis II, Hatshepsut, mai multe artefacte din Valea Regilor.

 

Am avut timp liber si am facut cateva video si fotografii.

Am iesit in liniste si ne-am indreptat catre autocar si mai departe catre pranz.

A urmat pranzul.  Fructe de mare,

legume, orez,  paste, salate si carne de pui, fructe,dupa ce am mancat, ne-am continuat drumul  catre Piramide si Sfinx.  Piramidele din Orientul Antic sunt construcții vechi de piatră în formă piramidală.

Numărul de obiecte identificate ca piramide egiptene variază de la 118 la 138. Cele mai multe dintre piramide au fost construite ca morminte pentru faraonii din regatele antice și mijlocii. Cele mai vechi piramide cunoscute sunt în Sakkara. Cea mai veche este piramida lui Djoser, construită de arhitectul Imhotep, în perioada 2667-2488 î.Hr.

Piramida lui Mykerinos

Cele mai cunoscute piramide sunt situate la Giza, la periferia orașului Cairo, trei dintre ele fiind încă unele dintre cele mai mari construcții create vreodată de om. Piramida lui Keops este cea mai mare piramidă din Egipt și este una dintre Cele Șapte Minuni ale lumii antice. Alături de faraoni și hieroglife, piramidele constituie un adevărat simbol al Egiptului antic.

În timpul primelor dinastii apar așa zisele construcții „case după viață” – clădiri funerare de tip mastabas, constând dintr-o cameră de îngropare subterană și o structură de piatră deasupra suprafeței pământului.

Mastabele au fost construite pentru primii faraoni. Cele mai vechi mastabe, datând din zilele primei dinastii. La sud de Cairo, pe malul de vest al fluviului Nil, au fost construite celebrele piramide de la Giza. Dintre acestea Piramida lui Keops sau Marea Piramidă care a rezistat intemperiilor și cataclismelor naturale.
Marea Piramidă a fost construită pentru Faraonul Keops, cunoscut și sub numele de Khufu (al doilea faraon al dinastiei a IV-a). Acesta era fiul lui Sneferu și al lui Hetepheres I, pentru a-i servi drept mormânt acestuia. Keops a urcat pe tron pe când avea în doar 20 de ani și a domnit timp de 23 de ani.

Este destul de dificil de stabilit perioada în care a fost construită Piramida lui Keops și, implicit anul în care au fost finalizate lucrările. Herodot spunea că Piramida lui Keops ar fi fost ridicată în 20 de ani, în perioada 2580-2560 î.Hr.

Alya ne-a povestit ca, aproximativ 100.000 de muncitori au fost angajați simultan în construcția piramidei. Însă arheologii au încercat să afle cum a fost efectiv ridicată piramida în condițiile în care în acea perioadă nu existau mașinării și metode inginerești care să îi ajute. Un papirus antic descoperit în portul Wadi Al-Jarf și ulterior descifrat i-a ajutat să afle răspunsul. Pergamentul a fost scris de un supraveghetor pe nume Merer, care a dezvăluit că pentru construirea piramidei au fost folosite aproximativ 2,3 milioane de blocuri uriașe din piatră, fiecare dintre acestea cântărind în jur de două tone și jumătate.

Se spune că în primul deceniu de muncă a fost creat un drum special destinat transportului acestor blocuri masive din calcar și, totodată, au fost finalizate lucrările de amenajare ale structurilor subterane. Blocurile erau aduse de la cariera de piatră de la Aswan, care era situată la o distanță de 845 de kilometri depărtare de platoul Giza. Acestea erau transportate cu ajutorul unor bărci din lemn de-a lungul Nilului, printr-un sistem special de canale. Odată ce ajungeau la baza piramidei, blocurile erau ridicate pe o rampă construită în spirală, care era înălțată pe măsură ce se ridica și piramida. Această rampă era îmbrăcată cu noroi și apă pentru a ușura transportarea blocurilor de piatră, care erau împinse sau trase, după caz, la locul lor. O altă teorie sugerează că aceste blocuri ar fi fost puse cu ajutorul unui sistem de pârghii lungi.

Piramida lui Keops este amplasată pe paralela de 30 de grade, care împarte uscatul de pe tot globul în proporții egale. Matematicienii de pe vremea lui Napoleon au descoperit că meridianul care trece prin vârful Piramidei lui Keops împarte Delta Nilului în două sectoare cu arii egale, fiecare sector având un unghi la centru de 45 grade. Mai mult decât atât, acesta este meridianul ideal, deoarece traversează cele mai multe continente. Vreme de 43 de secole, adică până în anul 1889, atunci când a fost construit Turnul Eiffel din Paris, piramida a fost cea mai înaltă construcție din lume, având o înălțime de 139 de metri. Distanța de la Pământ la Soare este de aproximatic 145 milioane de kilometri, adică de peste 1,04 miliarde de ori mai mare decât înălțimea Marii Piramide. Fiecare față a Piramidei lui Keops este orientată către unul dintre punctele cardinale: Nord, Est, Sud și Vest. Cele două diagonale ale pătratului care formează baza piramidei dacă sunt prelungite spre NE și spre NV coincid cu limita răsăriteană și, respectiv cea apuseană a Deltei Nilului. Diagonalele prelungite ale Marii Piramide trec prin centrul tuturor continentelor. Englezii au măsurat Piramida lui Keops și au aflat că o latură a bazei are ceva mai mult de 365 de coți, reprezentând numărul de zile ale anului. Cotul este o veche unitate de măsură folosită pentru prima dată acum mai bine de 3000 de ani de către egipteni și babilonieni. Piramida lui Keops este atât de mare încât în interiorul ei ar putea avea loc concomitent Basilica Sf. Petru de la Vatican, catedralele din Milano și din Florența și Catedrala St. Paul din Londra. Marea Piramidă conține trei camere: Camera Regelui, Camera Reginei și Marea Galerie. Camera mortuară a faraonului se găsește în inima piramidei, iar în prezent nu mai există nimic. Cu excepția sarcofagului, s-a furat tot din această încăpere, inclusiv trupul lui Keops și comorile acestuia. Foarte interesante detaliile furnizate de Alya.

Piramida a fost finalizată în secolul al XXVI-lea î.Hr, în timpul faraonului Menkaura  sau Mykerinos(cca. 2620 î.Hr.–2480 î.Hr.) din a IV-a Dinastie Egipteană.

Piramida lui Menkaura  sau Mykerinos, a avut o înălțime inițială de 65,5 m și a fost cea mai mică dintre cele trei piramide din necropola Giza. În prezent se ridică la 61 m înălțime, latura bazei (pătrate) având 108,5 m. Unghiul său de înclinare este de aproximativ 51° 20′ 25″.

Piramida a fost construită din calcar și granit. Richard William Howard Vyse, care a vizitat Egiptul în 1835, a descoperit în anticamera de sus un sicriu de lemn inscripționat cu numele lui Menkaura și care conținea oase umane. Mai adânc în piramidă, el a descoperit un frumos sarcofag din bazalt, bogat în detalii, pictat foarte colorat. Din păcate, acest sarcofag se află în Marea Mediterană, fiind scufundat la 13 octombrie 1838, împreună cu nava Beatrice, pe drumul spre Marea Britanie. Pereții sunt pictați, plini de hieroglife.  Piramida avea vârful din aur, iar pereții exteriori erau albi.

Marele Sfinx de la Giza este unul din monumentele cele mai surprinzătoare ale Egiptului. Nu există date concrete în legătură cu anul construirii, dar se bănuiește că a fost construit în perioada faraonului Khafra, având trăsături asemanatoare cu înfățișarea acestuia.

Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc sfingo care înseamnă „a strangula”, grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unui om, corpul unui leu și aripi de pasăre şi care își strangula victimele.

Una dintre teoriile Sfinx-ului este că monumentul a fost construit de către regele Khafra (2558 – 2532 î,Hr.), regele celei de a 4-a dinastii. Sfinxul se aliniază cu piramida faraonului, crezându-se că ar fi fost construit pentru a păzi mormântul acestuia.

Părtile inferioare din trupul Sfinxului au fost sculptate sub nivelul platoului, săpându-se un şanţ în formă de U în jurul bulgărelui de rocă care avea să formeze corpul. Ca și piramidele din templele adiacente, Sfinxul este orientat cu faţa exact spre est. Partea superioară a construcției (mai exact capul) este  bine conservată, are aproximativ 6 metri înălțime și 4 lățime (ochii au 2 metri înălțime, dar nasul și bărbia lipsesc).

Nu toată degradarea monumentului se datorează forţelor naturii, nasul se bănuiește că s-a pierdut cândva în secolul VIII d.Hr., când fata Sfinxului a fost desfigurată de cineva care a considerat că statuia este un idol blasfemiator.

Evident lume multa, inghesuiala si suveniruri. Ne-am impins si noi si am ajuns cat am putut de aproape de Sfinx, exista un gard protector. Dupa acest ultim obiectiv turistic, urmau doua vizite la o firma de esente si parfumuri

si la o fabricuta de papirus,

de unde mai multi colegiidin grup au achizitionat cadouri. Dupa aceea porneam spre Hurgada. Ora de iesire din aceste orase trebuie sa fie maxim 18, daca se intarzie se plateste amenda. Se poate iesi mai devreme dar nu mai tarziu. Exista anumite baraje unde sunt soldati cu arme, in special la trecerea dintre regiuni. Am ajuns la ora 24 la hotel, nu am mai avut chef de masa, asa ca ne-am dus in camera unde am adormit bustean. Urma penultima zi, o zi mai usoara. In aceasta penultima zi aveam si noi iarasi plaja si soare, dupa pranz, urmau doua ore de odihna iar la ora 16, impreuna cu Anca si Lili, mergeam la casa delfinilor, alta excursie optionala. Pentru seara ne-am permis sa ne rasfatam si am rezervat o masa la restaurantul Memphis, incepand cu ora 20. Meniul era format din fructe de mare: salata, supa si fel prinipal, salata de fructe si vin alb egiptean. Deci am pornit cu micul dejun si cu o cafea pe plaja sub umbrela pe sezlong dupa care in apa, temperatura era 35 de grade.

La ora 15:45, eram deja la receptia hotelului asteptand microbuzul sa ne duca la locatia cu delfinii.

 

A urmat o sesiune de foto cu delfinii. neaparat trebuie sa ai costum de baie, iar ei iti vor da un costum cauciucat deasupra, deasemeni daca nu stii sa inoti iti vor da vesta de protectie. O experienta interesanta. Ne-am intors la microbuz si am plecat catre hotel, drumul a durat intre 20-30 de minute. Am ajuns la hotel si ne-am pregatit pentru cina planificata la restaurantul Memphis.

Meniul era format din fructe de mare: salata, supa si fel principal, salata de fructe si vin alb egiptean Obelisk.

Am petrecut o seara minunata alaturi de dragele mele prietene. gata maine era ultima zi si plecarea spre tara. Aveam avion la ora 19:50, deci mai aveam timp de plaja, ne mai rasfatam un pic la 37 de grade. Am aflat de la Anca ca puteam plati late check-out, perfect adevarat. Am platit extra 20$ si puteam sa stam in camera pana la ora 17, noi aveam deja transferul la 16:45 deci era perfect. Cat priveste transferul, fiecare hotel are o mapa cu agentiile care fac aceste transferuri de la aeroport la hotel si invers. dar mirare plecarea noastra din data de 11.10.2024 tot nu aparea. Am intrebat la receptie si stupoare iarasi am dat de Mustafa cel nesuferit, care evident nu ne-a ajutat cu nimic, l-a luat pe nu stiu in brate, nu e treaba mea si gata.

Noroc ca aveam numarul de telefon al reprezentantului MTS si am intrebat. Mi-a trimis transferul pe Whats’ App si m-am linistit. Deci ne-am sculat, ne-am pregatit bagajele, evident ca erau mult mai grele, iarasi cadouri si diverse alte lucruri. Am mers la micul dejun. Am mai tras o tura de fotografii si la plaja cu noi. Ne-am savurat cafeaua in liniste privind marea de culoare turquise.

La ora indicata in mail am fost la receptie pentru transfer, microbuzul a venit corect in timp si am ajuns bine la aeroport. Cam aceasta a fost excursia mea in Hurgada(Egipt).

 

 


Lasă un răspuns