Somon in crusta de seminte crocante
Pentru peste:
4 fileuri de somon,
Ulei si unt pentru prajit,
Cimbru,
2 catei de usturoi,
Mix de seminte de floarea soarelui si susan pentru crusta,
Albus de ou(crud),
Garnituri:
20 de fire de sparanghel verde prospat,
300 gr de cartofi noi mici,
Sos Hollandaise:
50 gr Unt clarifiat,
Juice de lamaie dupa gust,
2 galbenusuri, 1 lingurita de mustar,
Sare si piper alb.
Décor: germeni, flori comestibile, capere si rosii cherry.
Mod de preparare:
Luam cele patru fileuri de somon si vom indeparta pielea de pe ele. Acestea se vor marina in juice de lamaie, sare si piper, lasand 15 minute cat sa se imbine aromele. Dupa aceea vom tampona pestele de surplusul de lichid. Luam un albus de ou si in vom bate bine. Cu acesta vom unge pestele in strat subtire pentru a se prinde semintele de peste. In prealabil semintele au fost rumenite in tigaie fara ulei.
Trecem pestele prin seminte si se va forma o crusta. Pentru inceput punem: unt, ulei, 2 catei de usturoi si cimbru in tigaie, adaugam pestele cu crusta in sus si lasam sa se prajeasca. Cand observam ca deja incepe sa se albeasca(sa se gateasca) intoarcem si pe cealalta parte, adica cu crusta de seminte in jos in tigaie. Incepem operatiunea de basting, adica cu o lingura luam lichidul format si punem peste bucatile de peste pentru a pastra bucata de peste suculenta.
Pielea pe care am scos-o de pe fileuri, o vom intinde pe hartie de copt intr-o tava si o vom da la cuptor punand o alta tava deasupra, pentru a se coace frumos.
Verificam dupa 5 minute, daca sunt crispy se vor scoate daca nu, mai lasam, este in functie de cuptorul dumneavoastra.
Pentru garnitura de cartof dulce, curatam de coaja cartoful, il taiem cuburi si il punem la fiert in apa cu sare. Cand este gata se scoate se paseaza bine, se poate trece printr-o sita cu ochiuri mai mari dupa care se adauga unt, sare.
Intr-o cratita punem apa la fiert si sare. Rupem sparanghelul in partea de jos si cu ajutorul unui peeler curatam tulpina. Il vom adauga in cratita in momentul cand apa fierbe si se va tine 4 minute, dupa care se scoate si se va face un soc termic, adica in scoatem intr-un vas cu apa rece si gheata.
Inainte de servire punem intr-o cratita 50 gr de unt si cand acesta se topeste adaugam sparanghelul si presaram 2 catei de usturoi rasi, plimbam wok-ul cat untul sa cuprinda toate firele de sparanghel, dupa care scoatem pe servetele absorbante sa indepartam excesul de unt.
Am avut niste cartofi mici, pe care i-am fiert dupa care i-am bagat 10 minute la cuptor cu ierburi aromatice si usturoi.
Preparam sosul hollandaise dupa cum urmeaza, clarifiem untul(se scoate acea spuma pe care o face untul, se va obtine un unt fara impuritati), dupa care intr-un bol punem cele doua galbenusuri de ou, adaugam juice de lamaie si putin mustar, dupa care adaugam treptat untul, toata operatiunea se face la bain marie, avand grija sa nu atinga fundul vasului apa.
Continuam operatiunea pana cand sosul nostru se gateste si devine cremos. Atentie marita ca se poate taia foarte repede. Sosul nu se incalzeste ca se taie, va trebui tinut intr-un vas mai inalt, iar acest vas in alt vas mai lat pe apa calduta.
Mult de scris dar foarte bun la gust. Decoram la in imaginile alaturate. Pofta Buna 



Lasă un răspuns