Norvegia 2022(mai)

29 ianuarie 2023

Norvegia 2022(mai)

Bygdoy

Anul acesta ne-am focusat mai mult pe turism gastronomic si relaxare, ceea ce pana acum nu facusem in Norvegia, mereu eram pe fuga si contra cronometru.

Daca ne ramanea timp liber promisesem sa luam iarasi cu asalt strada Karl Johan pana la palatul regal, ceea ce s-a intamplat. De asemeni vroiam sa vizitez din nou fortareata Akershus, Opera, Teatrul National, Primaria, Palatul Nobel, parcul Vigeland, Aker Brygge, Bygdoy, Holmenkollen, dar si locuri noi ca : Frognerseteren, Dröbak, Hvervenbukta.

Iar excursia cu vaporasul in jurul orasului Oslo era un must do.

Deci am plecat din Romania cu un zbor Wizz air, cursa directa Bucuresti-Oslo, aterizand pe Torp in Sanderjfur, un zbor de aproximativ trei ore si putin. Am aterizat aproape de ora 22:00. De la aeroport pana in Oslo exista cursa directa de transport si costa aproximativ 25 euro iar drumul este in jur de o ora si jumatate, noi am facut mai putin. Am ajuns la hotelul Lysebu unde am avut cazarea si ne-am luat camera in primire.

Despre Oslo am mai scris intr-un articol anterior cred ca in 2012, cand am fost prima data, http://reteteleluisupernico.blogspot.com/2012/06/periplu-prin-oslo.html.

Hotelul Lysebu, se gaseste localizat in apropierea trambulinei de sarituri cu schiurile de la Holmenkollen si Frogenteseren. Este un hotel de 4 stele, camere duble,single si apartamente. Mic dejun inclus si intrare la piscina,sauna si sala de sport tot incluse. Intre orele 7:30-11 se serveste micul dejun, totul la superlativ, voi atasa fotografii. Mezeluri si branzeturi locale, peste in diferite sosuri, dulceturi, sucuri, cafele , patiserie, fructe, cereale si tot ce iti doresti.

 

Dupa un mic dejun foarte generos am iesit in curtea hotelului si am vizitat gradina pe care Dominic o administra cu mare grija. Dominic era bucatar la mic dejun nascut in Franta, dar in acelas timp era specializat si in horticultura. Mi-a prezentat florile comestibile, fructele si legumele sadite de el si mi-a spus despre felul lor de ingrijire.

Prin gradina si terasele hotelului, ne-am plimbat si am mai facut fotografii minunate.

Era vremea sa pornim la drum. Prima oprire a fost la cea mai dulce locatie din Oslo, Mendel`s, au cele mai bune produse de cofetarie si patiserie din oras.

Fiind cu niste cunostinte ale Alexandrei, am mers cu ei, sa le aratam “Vigeland Park”, pentru a le prezenta lucrarile marelui sculptor Gustav Vigeland, pe numele sau Adolf Gustav Thorsen, sutele de sculpturi, lacul si parcul plin de lalele multicolore. Am scris despre acest parc in primul articol si am atasat link-ul.

https://www.youtube.com/watch?v=2VurPUImm5w

Dupa aceea ne-am continuat drumul catre centru orasului, vizitand Opera si admirand frumoasele lebede, de pe lacul din apropiere.

si Cladirea Munch. Ne-am indreptat catre Bygdoy si insula Drobak.

Pe insula Bygdoy, regele Harald V si regina Sonja au un castel, Oscarhall, care este resedinta de vara a familiei regale si o ferma care produce: bunuri agricole, legume, lactate, branzeturi, carne iar surplusul este vandut restaurantelor de top din tara. Pe insula Bygdoy, regele Harald V si regina Sonja au un castel, Oscarhall, care este resedinta de vara a familiei regale si o ferma care produce: bunuri agricole, legume, lactate, branzeturi, carne iar surplusul este vandut restaurantelor de top din tara. Am facut o plimbare catre Bygdoy si de acolo la mare, evident ca ni se facuse foame si am intrat intr-un restaurant care ne-a depasit asteptarile. “Bygdo Konsgard og Folkepark”, in traducere Gradina si parcul regelui din Bygdoy.

Gazpacho, superba farfuria

Lamb with salsa verde, sau miel cu sos de verdeturi

Iepure sous-vide cu garnitura de seminte cu sfecla si piure de conopida.

Aici am servit niste feluri de mancare preparate din legumele crescute de ei in serele amenajate. Ceva delicious si foarte atent prezentate turistilor prezenti in zona. Gazpacho, Miel cu salsa verde, diferite salate, pesto si Iepure sous-vide cu garnitura de seminte cu sfecla si piure de conopida.

Alt tip de miel la cuptor

 

Ne-am continuat drumul catre Drobak si Hvervenbukta, unde am fost martorii unei privelisti minunate asupra lacului cu acelas nume. Deja se facuse seara si a trebuit sa ne intoarcem la hotel.

 

Drobak

Hvervenbukta

Am gustat cateva dulciuri traditionale si ne-am intors catre hotel.

La ora 20:30 eram asteptati sa mergem la dinner in cadrul hotelului si sa ne desfatam papilele gustative cu noul meniu pregatit de Alex, executive chef francez al hotelului, care am inteles ca a fost elevul preferat si apreciat al executive chefului cu stele Michelin, Michel Portos(pour les connaisseurs).

Pana atunci mai aveam doua ore asa ca am considerat ideal o plimbare la piscina insotita evident de o sauna pe masura.

La ora stabilita ne-am grabit sa mergem sa gustam minunatele dish-uri ale chefului francez. Meniu era format din cinci feluri:

1. Pastrav marinat pe cruton de paine, servit cu emulsie wasabi si ridichie murata

2. Sparanghel alb la gratar, servit cu sos olandez cu emulsie de muguri de pin, sunca afumata Nordstand crispy si oua de prepelita murate

3. Muschi de vita Rolis Kjottkjeller, Sos Morel, crochete de cartofi si piure de conopida

4. Inghetata de alune prajite cu cake de morcovi, mouse de morcovi, martipan si coulis de stafide

5. Extra: branzeturi servite cu briosa, chutney de rubarba cu ceapa si alune.

Tot aici as mai recomanda,supa-crema de ciuperci cu dovleac copt.

Recomand, a fost un festin culinat, curcubeu pe cerul gurii.
A treia zi dimineata dupa micul dejun si patru ture de bazin eram proaspat pregatiti de plecare spre Frognerseteren.
Este o zona inalta aproape de partia de sarituri cu schiurile si din acest punct, ai o panorama extraordinara asupra fjordurilor din jurul orasului Oslo. Ies niste fotografii deosebite.

Evident ca am mai mancat si noi ceva ca nu puteam rata specialitatile locale.

 

De acolo ne-am indreptat catre fortareata Akershus. Am scris mai mult despre aceasta in primul artixol despre Norvegia, voi atasa link. 

 

Dupa aceea am plecat catre Aker Brygge pregatindu-ne sa luam un vaporas pentru OsloFjord. Find deja pregatirile in toi pentru a doua zi, adica 17 mai, nu am mai gasit locuri decat la vaporasul care facea traversari catre insule si acesta era din ora in ora.

 Aici exista doua feluri de excursii, cele de agreement care dureaza in jur de 2 ore se numesc OsloFjord si sunt in jur de 40 euro, dar si cele zilnice pentru locuitorii insulelor din jurul orasului. Aceasta calatorie dureaza o ora si este in jur de 10-12 euro si deserveste sase insule. Cum s-ar spune curse pentru navetisti.
Asa ca avand mult timp la dispozitie ne-am plimbat pe Aker Brygge, am admirat yachturile si ne-am asezat la terasa Olivia. Am mai gustat cativa calamari pane cu un minunat sos aioli si cu un pahar de vin alb.

Se apropia timpul pentru imbarcare asa ca ne-am indreptat spre locul respectiv. Plimbarea a fost relaxanta si ne-am bronzat la razele blande ale soarelui dupa amiezei.

Chiar daca promisesem sa nu ne grabim, evident eram contra cronometru deoarece la ora 20:30 aveam rezervare la restaurantul de fructe de mare din Aker Brygge, “Sjomagasin”, la care nu puteam intarzia.

Acesta este un restaurant de top din Oslo, auzisem ca aici o masa poate costa 1000-1500 de euro, asa ca eram tare curioasa despre meniu si auzisem ca era un preparat de top. Un mare platou cu fructe de mare.

Fel principal: creveti, scoici, midii, langustine cu unt aromatizat,

Alexandra a comandat doua platouri gigantice cu fructe de mare si am continuat cu: Starter tartar de ton, caviar si germeni de ridichie rosie,

Starter tartar de ton, caviar si germeni de ridichie rosie,

Impreuna cu Caroline.

File de halibut cu piure de anghinare plus trufe

si tarta de ciocolata cu inghetata de fructul pasiunii si cireasa trasa in whisky

Deja era prea mult dar prea gustos, asa ca m-am sacrificat si mancat tot, ca o fata cuminte ce eram. Trebuia sa ajungem la hotel repejor, dar asta nu a insemnat ca nu am stat pana dupa miezul noptii, a doua zi era 17 mai si ziua nationala, iar noi nu vroiam sa pierdem parada si spectacolul din aceasta zi.

17 Mai, cea mai frumoasa zi pentru norvegieni. Marea majoritate imbracati in costume traditionale, bunici, parinti, copii.  Copii si profesorii de la scoli toti imbracati in culorile traditionale ale scolii, participau la acest minunat spectacol. Coloana de participanti mergea pe Karl Johan sa il salute pe rege, regina si familia regala, care erau deja prezenti salutandu-i pe veselii norvegieni. Era o stare de euforie si beatitudine, toata lumea radea, canta si se simtea bine, facand fotografii si fluturand minunatele stegulete rosii-albastre. Parada incepea in jur de ora 9 si tinea pana la orele 13.

Dupa ora 13, fiecare mergea insotit de familie si prieteni la un local unde isi facuse in prealabil rezervare, altfel nu gasesti nici un loc liber daca nu ai rezervare in avans. Noi am avuns la Hvervenbukta, am avut bufet, fiecare servind ce dorea de la salata de bulgur, salata de cartofi cu maioneza, mini burger, aripioare picante, carnati, rulada de pui, somon, brocollini, salata de varza rosie caramelizata si multe altele. Putand sa iti face refill de cate ori doreai. Am avut masa pe o terasa catre o vedere minunata, unde iti doreai ca timpul sa nu mai treaca si sa lungim la maxim acest moment minunat.

Va place masina mea

Ne-am reantors la hotel, unde deja trebuia sa ne facem bagajele deoarece a doua zi plecam. Intrasem in rutina deja, mic dejun si piscina asta erau cuvintele de ordine, asa ca nu m-am lasat si am mai facut cateva bazine, deoarece dupa atatea bunatati chiar trebuia facut sport. Avionul era dupa amiaza dar check-out-ul era la ora 12:00, asa ca l-a ora respectiva ne-am luat la revedere si am plecat de la hotel. Dar tot mai aveam timp de o plimbare in centru, chiar daca incepuse ploaia, tot nu am vrut sa ratam ultimele ore, asa ca parca era ideal sa intram la Grand Caffe Oslo, construita in 1874, un obiectiv istoric care nu merita ratat.

Asa ca am mai servit cate o salata, un minunat sandvich deschis, o friptura de vita si o cafea, asa pe ultima suta de metri. Nu  am regretat absolut de loc, preparateleau fost excelente.

Cam aceasta a fost povestirea, din aceasta ultima excursie. Daca mergeti in Oslo este ideal sa va achizitionati Oslo pass, deoarece sunt incluse multe obiective turistice precum si transportul, inclusiv cu vaporasul(vaporasul care traverseaza catre insula Bygdoy, unde sunt sase din cele mai interesante muzee).

Pana data viitoare, va imbratisez cu drag.



8 Comments

avatar
Ghenghea Adriana. Posted on 29 ianuarie 2023

Super vacanta!Super prezentare!Felicitari Nico!😘

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 30 ianuarie 2023

Multumesc mult, draga Adriana.

avatar
Aleradu1110@gmail.com Posted on 31 ianuarie 2023

Superb mom ! Love u

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 1 februarie 2023

Merci mult copiluuu, Love you too

avatar
Robbie Weed Posted on 11 septembrie 2024

Your site visitors, especially me appreciate the time and effort you have spent to put this information together. Here is my website QH3 for something more enlightening posts about Cosmetics.

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 11 septembrie 2024

Thx a lot, i will check

avatar
Josh Grammer Posted on 24 octombrie 2024

My site 46N covers a lot of topics about Airport Transfer and I thought we could greatly benefit from each other. Awesome posts by the way!

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 30 octombrie 2024

Thx a lot, i will check.

Lasă un răspuns