Piept de rata cu legume

7 august 2023

Piept de rata cu legume

Ingrediente:

2 bucati de piept de rata,

2 portocale, ½ ceapa,                 

0,5 cm ghimbir,

2 catei de usturoi,

Sare, piper.

Garnitura:

Vanata,

Fenel,

1 cartof dulce

Unt, nucsoara, cimbru

Décor: felii de ridichie, ramurele de fenel.

Mod de preparare:

Pieptul este de obicei o carne fada, de aceea va trebui sa il marinam. Pentru acesta folosim: sucul si coaja de portocala, ghimbir, ceapa, usturoi, sare, piper cel putin 2-3 ore. In acest timp putem sa pregatim garnitura noastra.

Curatam cartoful dulce de coaja, il taiem in cubulete si il punem la fiert. Cand este fiert se scoate se scurge de apa si vom pasa. Adaugam cubulete de unt si potrivim de sare, adaugam si putina nucsoara.

Pentru butoiasele de vanata, taiem cu peelerul felii de vanata si felii de fenicul si le vom marina in suc de portocala, cimbru si un praf de usturoi.   Acestea se vom pune pe grill. Cand sunt gata rulam feliile de vanata si le vom face butoiase ca in imaginile alaturate.

Cand a expirat timpul scoatem pieptul de rata si il vom tampona de excesul de lichid, indepartam pielea in exces, dupa aceea vom face un grilaj pe partea cu pielea.

Luam o tigaie non aderenta si o punem pe foc fara a adauga ulei, lasam sa fie destul de incinsa de abia dupa aceea adaugam pieptul de rata. Acesta va lasa multa grasime de aceea trebuie scursa in alt vas. Se pune prima data partea cu pielea in jos si se va lasa intre 3-5 minute, scurgem grasimea si il vom intoarce sa se faca si pe cealalta parte. Folositi clesti ca sa nu intepati carnea.

Nu am terminat inca, asa ca acum transferam pieptul de rata intr-un vas de Yena si dam la cuptor la temperatura 180-200 grade intre 8-9 minute.

Temperatura interna a pieptului de rata ar trebui sa fie intre 55-57 de grade in functie de marimea bucatilor si gustul dumneavoastra mai facut sau mediu. Temperatura ideala este 55.

Dupa expirarea timpului putem incerca carnea daca este ferma cu degetul sau chiar putem incerca cu termometru, dupa care lasam in relax carnea sa se odihneasca, inainte de servire.

Pregatim grilul si punem feniculul si fasiile de vanata si le vom face la gratar pe ambele parti.

Pregatim o tigaie, adaugam unt si punem  juice-ul de portocala in care am marinat legumele, adaugam o lingurita de mustar de Dijon cu seminte, potrivim de sare si piper.  Lasam sa se reduca. Sosul este gata cand se va ingrosa si facem testul pe spatele spatulei. Acesta va acompania preparatul nostru.

Se serveste ca in imaginile alaturate. De asemeni pieptul de rata se poate servi cu orez, sparanghel, varza rosie caramelizata. Cu sos de portocala sau un sos dulce-acrisor de fructe de padure.

Pofta Buna

 

 


Lasă un răspuns