Vietnam (1)

1 martie 2025

Vietnam (1),

In luna februarie a acestui an am participat la una din cele mai interesante excursii. Excursia a fost organizata de firma Exact Travel si pot spune ca o voi pastra in inima mea.

Un program deosebit cu foarte multe locuri minunate si de neratat.  Voi atasa aici linkul privind mai multe detalii. https://exact.travel/vacanta/circuit-vietnam-cambodgia4/

Am vazut orase imperiale, foste capitale, actuale capitale, locuri din timpul razboiului din 1967-1975, Delta Mekongului si multe alte locuri deosebite. O excursie de 14 zile dar in care am vizitat si vazut cat pentru o viata.

Dupa ce am facut o cercetare amanuntita a pietei atat eu cat si prietena mea Mariana, am vazut diferitele oferte de pe piata am ales oferta agentiei Exact Travel si bine am facut.  Program minunat, un ghid de exceptie, amabila, draguta, competenta, profesionalism la grad maxim, mai rar asa ceva. O persoana dedicata si pe care o voi recomanda ori de cate ori voi avea ocazia, numele doamnei este Oana Mihaela Rotaru.

Deci in data de 3 februarie ne-am prezentat la aeroport, grupul era format din 20 de persoane. Dupa check-in-ul de rigoare, ne-am indreptat catre poarta de imbarcare. Zborul nostru era Bucuresti- Doha(Qatar) iar de acolo aveam de zburat catre Hanoi(Vietnam). Un zbor de vreo 12 ore cu tot cu escala. Pentru Qatar nu ne-a trebuit nici o viza si nu am facut nici un vaccin.

Ne-am ocupat locurile in avion si cat ai bate din palme am ajuns la Doha. Am avut bafta ca bagajele noaste le mai ridicam in Vietnam, asa ca aveam timp liber sa ne plimbam prin aeroportul din Doha fara bagaje. Deja un prieten imi spusese ca trebuie sa mergem sa vedem gradina botanica, ceea ce am si facut.

Doamna Oana ghida noastra ne-a insotit si ne-a aratat de unde se ia trenuletul cu care se ajungea la celalalt terminal unde era gradina.

Mi-ar fi parut rau sa nu ajung sa vad aceasta oaza de liniste in plin furnicarul de oameni si avioane. Era o liniste de nedescris unde auzeai ciripitul pasarilor si susurul apei.

Oamenii stateau intinsi pe jos ca si cum erau la un picnic in mijlocul naturii. Am facut numeroase fotografii iar la ora indicata ne-am prezentat la poarta de imbarcare catre avionul cu numarul 2, catre Vietnam.

Odata intrati in Vietnam, ne trebuie viza, aceasta a fost platita in costul excursiei. Tu trebuie sa ai doua fotografii de tip pasaport cand aplici pentru aceasta viza la ghiseu. Predai pasaportul si astepti, nu mai platesti nimic. Dupa aceasta formalitate se merge catre ghiseele de securitate si control.  Am terminat formalitatile, angajatii au fost politicosi si totul a fost ok.  Bagajele au ajuns intregi. La iesirea din aeroport ne astepta ghidul local, iar de acolo ne indreptam catre hotel care se afla in centrul orasului. Aici urma sa stam doua zile. So Welcome in Vietnam.

Cate ceva despre Vietnam. Oficial numit si Republica Socialistă Vietnam, este cea mai estică țară din sud-estul Peninsulei Indochineze din Asia de Sud-Est. Cu o populație estimată de 95,5 milioane de locuitori din 2018, este a 15-a cea mai populată țară din lume. Vietnamul își împarte frontierele terestre cu China la nord, iar Laos și Cambodgia la vest. Își împarte frontierele maritime cu Thailanda prin Golful Thailandei, iar Filipine, Indonezia și Malaezia prin Marea Chinei de Sud.  Orașul său capitală este Hanoi, în timp ce, cel mai populat oraș este orașul Ho Chi Minh, cunoscut și după fostul său nume de Saigon.

Prima monarhie independentă a apărut în secolul al X-lea d.Hr. Aceasta a deschis calea către dinastiile imperiale succesive, pe măsură ce națiunea s-a extins geografic spre sud, până când Peninsula Indochina a văzut colonizarea franceză la mijlocul secolului al XIX-lea. Vietnamul modern s-a născut după Proclamația Independenței față de Franța în 1945. În urma victoriei vietnamezilor împotriva francezilor în Primul Război din Indochina, încheiat în 1954, națiunea a fost împărțită în două state rivale: nordul comunist și sudul anticomunist. Conflictele s-au intensificat în războiul din Vietnam, care a cunoscut o intervenție extinsă a Statelor Unite în sprijinul Vietnamului de Sud și s-a încheiat cu victoria vietnamezilor din nord în 1975.

După ce Vietnamul de Nord și de Sud au fost reunificate sub un guvern socialist unitar în 1976, țara a fost izolată din punct de vedere economic și politic până în 1986, când Partidul Comunist a inițiat o serie de reforme economice și politice care au facilitat integrarea vietnameză în politica mondială și în economia globală. Ca urmare a reformelor de succes, Vietnamul s-a bucurat de o rată de creștere a PIB-ului ridicată, clasată în mod constant printre țările cu cea mai rapidă creștere din lume. Astfel am aflat de la Oana, meticuloasa noastra ghida(foarte bine documentata) multe alte detalii. Asa am aflat ca Vietnamul este printre cei cinci tigri economici ai Asiei de Sud est cu o crestere economica semnificativa. Este a doua tara exportatoare de orez(prima este Tailanda) si a doua tara exportatoare de cafea(prima este Brazilia) din lume. Asa ca am aflat ca orezul hraneste de patru ori mai multa populatie decat graul la aceeasi suprafata cultivata. Exporturile ating undeva cifra de cinci miliarde de usd.  Au exporturi mari de: banana, trestie de zahar, legume, zarzavaturi. Dupa exportul de orez, industria miniera are un loc aparte cu multe minereuri : Cu, Fe, Al de asemeni se fabrica o multitudine ce cipuri necesaare industriei elctronice si electrotehnice. Este a patra tara exportatoare de fructe de mare ca cifra de afacere undeva in jur de 20 de miliarde USD. Inainte de covid in 2021, turismul aducea tarii, incasari de peste 18 milioane usd. De asemenea productia de perle si de cosmetice este foarte bine dezvoltata si aduce venituri mari la visteria tarii. Gradul de alfabetizare al tarii este de 75%. Impozitul pe venit este de maxim 20% in functie de veniturile realizate.

Vietnamul dispune de o bogată rețea hidrografică, principalul curs fiind Mekong, în lungime totală de 4.475 km(cel mai mare din Indochina). Prin aluviunile aduse(cca. 2 km/an) delta înaintează cu peste 75 m/an. Hong Ha(Fluviul Roșu) are o lungime de peste 1.180 km și se numește așa datorită materialului roșcat transportat. Fluviul formează o deltă de cca. 15.000 km2 prin care se varsă în Golful Tonkin.

Vietnamul este o țară în dezvoltare, care în ultimii 30 de ani a trebuit să se refacă după daunele provocate de războiul cu SUA și în urma lipsei de suport economic din partea fostei Uniuni Sovietice. Un progres substanțial a fost atins în perioada 1986-1997 când s-au aplicat reforme menite să reducă slaba dezvoltare și să combată sărăcia cumplită a locuitorilor. Criza asiatică din 1997 a pus în lumină probleme economice vietnameze. Între 2000 și 2005, creșterea economică a fost în medie de 7% pe an. Din 2001, autoritățile vietnameze și-au reafirmat disponibilitatea de a înfăptui liberalizarea economică și integrarea internațională. Semnarea acordului de cooperare economică cu SUA a dus la o dublare a exporturilor vietnameze către SUA. În 2005, Vietnam a devenit membru al OMC. Venitul pe cap de locuitor este de 3000$(de la 700$ în anii ’70). Sectorul agricol produce orez, pește, fructe, bumbac, cauciuc, ceai, piper, soia, zahăr, banane, carne(de pui). Industria și serviciile oferă preparate și semipreparate alimentare, încălțăminte, ornamente, mașini de construcții, ciment, îngrășăminte, sticlă, anvelope, cărbune, oțel, hârtie, electronice și electrotehnice, facilități de comerț, de depozitare mărfuri, de transporturi și de tip bancar. Rata șomajului: 2%.

Am aflat foarte multe detalii de la Oana si ghizii locali despre viata cotidiana a vietnamezilor, despre obiceiurile de nunta si chiar de inmormantare, costurile locuintelor si pretul vietii.

Gata cu detaliile,  sa revin,  am ajuns in jur de ora pranzului la aeroport si de acolo catre hotel. Hanoi este unul din cele doua mari orase ale republicii Vietnam. Hanoi este capitala Vietnamului și al doilea oraș ca mărime al țării. În 2009, populația zonelor urbane ale Hanoiului a fost estimată la 2,6 milioane de locuitori, cea a întregii zone metropolitane ridicându-se la 6,5 milioane de persoane. Între anii 1010 și 1802, Hanoi a fost cel mai important centru politic al Vietnamului. În timpul dinastiei Nguyen, a pierdut statutul de capitală în dauna orașului Huế, însă a fost capitala Indochinei franceze din 1902 până în 1954, și apoi a Vietnamului de Nord din 1954 până în 1976.

Orașul se află pe malul drept al Râului Roșu.

Hanoi are multe tradiții legate de mâncare și se crede că majoritatea felurilor de mâncare faimoase din Vietnam, ca și PHO(Fo), chả cá, bánh cuốn și cốm își au originea în orașul Hanoi. Poate cel mai cunoscut fel este Phở, o simplă supă de tăiței mâncată la micul-dejun acasă sau la restaurantele vietnameze. Nu puteam sa nu mananc asa ceva, asa ca va voi atasa fotografii. Alte două varietăți culinare domină scena din Hanoi: Phở Bò, ce conține carne de vită, și Phở Gà, ce conține pui.

Cat priveste circulatia, este ceva de nedescris, in oras se circula in special cu motocicleta, sunt in jur de 6 milioane de vehicule. Se circula pe aceste motociclete chiar si 2-3-4-5-6 persoane si se cara cu ele diferite produse inclusive animale. Se circula haotic si de abia poti trece strada chiar daca exista semafoare semnalizate este foarte greu de trecut strada. Acestea fiind zise, noi ne-am cazat si am iesit cateva ore prin oras ca sa vedem ce se gaseste pe langa hotelul nostru. Am luat pulsul strazi  am intrat in diferite magazine si ne-am facut o idee despre viata din oras. Am revenit la hotel si ne-am odihnit putin.

Spre seara impreuna cu tot grupul am iesit iarasi in oras. Am vazut strada  unde se strang mesele pentru a putea trece trenul, iar dupa aceea am luat cina la un restaurant vietnamez din zona. Urma sa revenim a doua zi sa vedem acest spectacol cu trenul.

Am ajuns la restaurantul Viet rice essence, unde am fost serviti cu diferite preparate. Bautura o comandai si ti-o plateai tu.  Asa ca am testat toate mancarurile. Meniul era compus din: Chiftelute de porc si supa din seminte de lotus, salata de fructe de mare cu vermicelli, peste prajit cu susan, pasta de porc cu orez lipicios si sos de soia, pui prajit cu sos de alune, biban la gratar  cu sos de peste si ghimbir, pachetele de primavera cu legume diferite sosuri si usturoi, Supa de scoici, orez la aburi si diferite fructe.

Mancarea se serveste la platouri sau boluri de 2-4 persoane.

Mare atentie daca mancati paine, deoarece nu au sau nu servesc asa ceva, oricum aveti orez.  In rest totul a fost ok.  Dupa cina, a urmat o plimbare pe jos pana la hotelul nostru. A doua zi urma o zi plina cu multe locuri de vizitat.

Dupa un mic dejun copios,

la ora 8:0 am pornit la drum. Prima oprire a fost la Mausoleul lui Ho Si Min, marele lider comunist al Vietnamului.

Acesta a fost revoluționar, prim-ministru și președinte vietnamez. Anti-colonialist, emigrează mai întâi în SUA, iar apoi la Paris (1917), unde aderă la Partidul Socialist. Este expulzat din Franța și pleacă la Moscova, unde colaborează cu Partidul Comunist. În 1930 fondează Partidul Comunist Indochinez, iar în 1941 înființează Viet-Minh, Frontul de Independență a Vietnamului. În 1946 devine președintele Republicii Populare Vietnam. Îi susține pe luptătorii Viet-Cong în războiul cu SUA și cu Vietnamul de Sud. Am vizitat acest mausoleu, la fel de impozant ca si cel al lui Lenin de la Moscova.

Am intrat in acel impozant lacas unde era o liniste deosebita si foarte multi soldati asigurau paza.  Ne-am plimbat prin parcul ce inconjoara palatul, am facut multe fotografii

dupa care ne-am  indreptat catre Pagoda pe un singur stalp, templu istoric construit pe apa.

Un monument arhitectural unic a fost ridicat în 1049 DH,  în semn de recunoștință Avalokiteshvara. Conform legendei, imparatul care a domnit în timpul dinastiei Lee Thai Tonga nu a avut copii. Într-o noapte împăratul a avut un vis în care Avalokitesvara așezat pe un lotus (un simbol al purității în budism), dă împăratului copilul. După ceva timp, împăratul se căsătorește cu o fată frumoasă dintr-o familie de țărani. Curând au avut un copil, iar tatăl fericit, la sfatul unuia dintre călugări, construieste in onoarea lui Avalokitesvara, Pagoda în centrul lacului Lotus în grădină Teykem.

Dupa aceea a urmat Templul Literaturii, prima universitate dedicata lui Confucius.

Construit în 1070, în timpul dinastiei Ly, templul dedicat lui Confucius, poate fi considerat prima universitate națională, care a funcționat mai mult de 700 de ani (1076-1802). Model i-a fost templul din Qufu, locul de naștere al filosofului. In 1076 s-a înființat aici o Academie Națională pentru Prinți și Nobili, transformată apoi într-un centru de învățare national. Urmașii și adepții lui Confucius au gestionat templul.

Clădirile complexului, care alcătuiesc cinci curți interioare înconjurate de un zid, ocupă o suprafață de 6000 metri pătrați. Putem vedea aici pagode, stele (monumente funerare), pavilioane, pasaje, un lac și altele.

Vizita începe cu spațiul dintre Marea Poartă Chinezească și curtea următoare.

Poarta are două etaje și un dublu dragon. In cea de-a doua zonă se află o structură unică, construită în 1085 și numită Khue Van Cac, considerată simbolul Hanoiului. Pavilionul stă pe patru stâlpi albi, din piatră, iar structura din lemn este colorată în roșu și are două ferestre rotunde. Sub acoperiș este atârnat un clopot de bronz, bătut în anumite ocazii speciale. Aici erau organizate concursurile de poezie. In cea de-a treia zonă se află lacul Thien Quang Tinh, Pe marginile sale sunt două grădini cu 82 de stele, sprijinite pe broaște țestoase. Ele au fost construite în perioada 1484-1780. Inițial, au existat 116 dar restul s-au degradat în timp. De pe ele putem afla numele și data de naștere a 1307 absolvenți din 82 de sesiuni ale examenului regal trianual.

Studentii care aveau de susținut examene, considerau că le aduce noroc dacă freacă capul broastei testoase.

Aș mai aminti că Broasca Țestoasă este una dintre cele patru creaturi mitice sfinte pentru vietnamezi, alături de Dragon, Phoenix și Unicorn. Se intră apoi în curtea principală a templului, numită Bai Duong Van Mieu. De o parte și de alta a sa se află două holuri ceremoniale, templele Huu Vu și Ta Vu, dedicate cinstirii unui număr de 72 discipoli ai lui Confucius. Acum funcționează ca magazine de suveniruri.

De aici, intrăm în Sala Marilor Succese (Dai Thanh Dien), unde se află un frumos altar lăcuit și un bust al lui Confucius, înconjurat de patru dintre cei mai apreciați studenți ai săi. A cincea curte (Thai Hoc) a fost reconstruită, în anul 2000, pe locul fostei Academii Regale, distrusă de francezi în 1946.

Ea cuprinde câteva construcții, între care Pavilionul Tobei și Pavilionul Clopotului. 

 

Ne-am continuat drumul catre  muzeul de etnografie care reprezinta cele 54 de etnii recunoscute oficial in Vietnam.

Am vazut diferite obiecte de arta, costume traditionale si elemente ale civilizatiilor de mult uitate.

De asemeni am vazut gospodarii taranesti specifice locului si case taranesti din diferite provincii.

Deja era ora pranzului asa ca ne-am indreptat catre restaurant pentru a servi pranzul, restaurantul se numea: Chuc Mung Nam Moi(habar nu am ce inseamna). Meniul a fost compus din: Supa de ciuperci cu creveti, Pachetele de primavara cu carne de porc servit cu cinci condimente, salata din floare de banana cu creveti, porc caramelizat servit cu ardei gras, piept de pui servit cu dressing de fructul pasiunii, vinete caramelizate trase in sos de soia, orez la aburi fiert in frunze de pandan si mousse de mango.

mousse de mango

Dupa masa a urmat aventura plimbarea cu ricsa prin centrul orasului, un melanj intre, ricsa, motociclete, autobuze, masini,  ce mai o adevarata aventura. Am vazut obiectivele importante ale acestei parti a orasului.

Dupa aceea ne-am continuat drumul catre templul Ngoc Son si lacul Hoan Klem(sau lacul sabiei recastigate) considerat cel mai frumos din Hanoi. Templul Ngoc Son este situat pe insula Ngoc din Lacul Hoan Kiem din Hanoi.

lacul Hoan Klem

Este, de asemenea, un monument național special al Vietnamului. Templul este dedicat domnului războinic Tran Hung Dao (unul dintre cei 14 eroi naționali ai Vietnamului), care a respins două dintre cele trei invazii majore mongole la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Lacul Hoan, însemnând „Lacul Spadei Întoarse” sau „Lacul Sabiei Restaurate”, cunoscut și sub denumirea de Lacul Sword (Hồ Gươm) sau Tả Vợ Vồọảng proaspăt (Hồ Vọếm) lac de apă, cu o suprafață de aproximativ 12 ha, în centrul istoric al orașului Hanoi, capitala Vietnamului.

Potrivit legendei, după ce a învins-o pe Ming din dinastia chineza, împăratul Lê Lợi mergea cu barca pe lac când un zeu țestoasă de aur (Kim Qui) a ieșit la suprafață și i-a cerut sabia lui magică, Voința Cerului. Lợi a concluzionat că Kim Qui venise să recupereze sabia pe care stăpânul său, un zeu local, Regele Dragon (Long Vương) i-a dat-o lui Lợi cu ceva timp mai devreme pentru a învinge China dinastiei Ming.

Mai târziu, împăratul a dat sabia înapoi țestoasei după ce a terminat de luptat cu chinezii. Împăratul Lợi a redenumit lacul pentru a comemora acest eveniment din fostul său nume Lục Thủy, adică „Apa verde”. Turnul Țestoasei (Tháp Rùa) care se află pe o mică insulă în apropierea centrului lacului este legat de legendă.

Broaște țestoase mari cu carapace moale, fie din specia Rafetus swinhoei, fie o specie separată numită Rafetus leloi în onoarea împăratului, au fost văzute în lac de mulți ani. Aproape de malul de nord al lacului se află Insula de Jad, pe care se află Templul Muntelui Jad (Templul Ngọc Sơn). Templul a fost ridicat în secolul al XVIII-lea. Îl onorează pe liderul militar din secolul al XIII-lea Trần Hưng Đạo, care s-a remarcat în înfrângerea de trei ori a invaziilor mongole din Vietnam. Insula Jade este legată de țărm prin podul de lemn Thê Húc, vopsit în roșu vermilion. Numele podului este tradus poetic prin „Bibanul luminii soarelui dimineții”.

Dupa aceea ne-am indreptat catre strada trenului,

una din atractiile orasului, unde am gustat o bere si o cafea speciala cu oua

, asta pana cand trebuia sa golim terasa deoarece urma sa treaca renumitul tren.

Dupa ce am vazut si aceasta ne-am indreptat catre un spectacol de papusi pe apa. Un spectacol foarte interesant cu muzica si dansuri vietnameze vechi.

Dupa o zi atat de plina, Oana draguta noastra ghida ne-a dus sa mancam faimoasa supa PHO(FO), m -am cam chinuit cu betisoarele dar nu m-am lasat.

Dupa care ne-am indreptat alene catre hotel. Urma sa ne pregatim bagajele pentru plecarea de a doua zi catre Ha Long Bay, marele golf.

Ha Long Bay este o zona emblematica cu peste 2000 de insule. Patrimoniu Unesco inca din anul 2000.

Este o destinaţie turistică populară situată în Privincia Quang Ninh, Vietnam. Halong Bay este o regiune cu relief carstic, golf şi mici insuliţe ce oferă un peisaj deosebit. Ha Long Bay are o suprafaţă estimată la 1553 de kilometri pătraţi şi include aproape 2000 de insuliţe mici, care mai de care mai frumoase.

Formarea acestui golf şi aspectul pe care îl are astăzi se datorează acţiunii celor 500 de milioane de ani în diverse condiţii şi medii. Regiunea este liniştă, o comunitate de doar 1600 de oameni trăiesc în cele 4 sate din Ha Long Bay. Ei trăiesc în case plutitoare şi aşa cum este de aşteptat principala lor ocupaţie este pescuitul. Climatul în Ha Long Bay este tropical, verile sunt fierbinţi şi ploioase, iar iernile uscate şi reci. Temperatura medie anuală este cuprinsă între 15 şi 20 de grade Celsius. Deşi puteţi vizita Ha Long Bay pe tot parcursul anului, este bine să vă planificaţi vacanţa cu atenţie.

Vremea rea ar putea crea o viziune negativă şi v-ar putea distruge călătoria. Cea mai favorabilă perioadă pentru a vizita Ha Long Bay este intervalul martie-iunie, după această perioadă zona nu mai este atât de aglomerată dar este bine să ascultaţi cu atenţie previziunile meteo.

Apa are o culoare turquoise iar stancile pe care le vedem fac un décor mirific. De aceea aici au fost si filmate diferite productii hollywoodiene.

Aici am fost intr-o croaziera pe nava Peony Cruise, o locatie de top. In pretul acesteia a intrat si plimbarea cu kaiakul si scufundarile.

Noi am ales kaiakul si nu am regretat. Masa a fost de inalta calitate cu multe preparate de top. Tot aici am avut si o lectie de gatit. Ne-au invatat sa facem pachetelele de primava, iar noi elevi silitori am trecut la treaba si au iesit o minunatie de pachetele, asa ca am si mancat ce am gatit.

Cat despre cina festiva, numai cuvinte de lauda.

 

 

A doua zi a urmat Rezervatia Biosferei Cat Ba, care se afla in apropiere.  Cat Ba,

cea mai mare dintre insulele miniarhipelagului de 366 de insule, este emblematică pentru spectaculosul relief stâncos cu bizare formaţiuni care face parte din Rezervaţia Naturală Ha Long, înscrisă în Patrimoniul Mondial: 2 000 de insule mici şi mari, cu faleze înalte şi abrupte, care se ridică din apele puţin adânci până la 50-100 m.

Interiorul muntos este acoperit de pădure tropicală umedă, crescută pe calcar, dar în peisajul spectaculos mai vedem terase de coral, plaje de nisip, întinderi de apă dulce, şesuri mareice, păduri de mangrove şi mlaştini cu trestii.

Dovezile arheologice arată că aici trăiesc fermieri şi pescari de 6 000 de ani, dar abia recent s-a descoperit că impresionanta diversitate a insulei poate fi o sursă de venit. Desemnarea ca rezervaţie de către UNESCO în 1986 – prima din Vietnam în care sunt incluse atât ecosisteme terestre, cât şi marine – s-a făcut datorită numeroaselor specii rare de plante, mamifere şi păsări pentru care insula e un refugiu.

Ha Long înseamnă “Dragonul care coboară”. Dealurile împădurite de calcar, din spate, cu peşteri de junglă şi grote pline cu stalactite, precum şi zecile de golfuri pustii, porţi de intrare spre minunate lumi subacvatice, promit mai mult mister şi aventură.

De aici  ne-am indreptat catre vasul de croaziera, am servit un pranz lejer si am pornit catre aeroportul din Hanoi de unde urma sa zburam catre orasul imperial Hue.

Orasul Hue, a servit drept capitala  imperiala a dinastiei Nguyen intre secolele XVII-XIX lea. Aici am vizitat Citadela imperiala situata pe malul nordic al raului Parfumului, construita pentru imparati din dinastia Nguyen(cei 13 imparati). Tot aici se afla si Forbiden purple City, sau orasul violet interzis, partea cea mai sacra si mai secreta. Pacat ca a fost o vreme ploioasa si nu am putut sa facem cate fotografii am vrut noi.

Oana ne-a povestit cu lux de amanunte despre cei 13 imparati ai dinastiei respective si am si vazut locurile unde au fost inmormantati in marele templu. Atentie trebuie sa va descaltati la intrarea in temple si sa verificati daca aveti voie sa faceti fotografii

 

Mormintele imparatilor dinastiei Ngyen

 

.  Aici se puteau inchiria si costume traditionale dar din pacate am aflat destul de tarziu, as fi vrut sa am o amintire, dar poate data viitoare.

Cetatea, de altfel este si cel mai important punct istoric si cultural al orasului, era cea mai mare parte a orasului si era inconjurata de ziduri de caramida impresionante si un sanț alimentat de raul Perfume. Astazi, in interiorul cetatii vei gasi mai multe magazine si unele cladiri istorice ramase.

Fiind inscris de la inceputul anilor ’90, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO,  in complex vei intalni mai multe morminte regale, pagode si temple, fiind unul dintre cele mai importante centre culturale si istorice din Vietnam.

Imagini din Forbiden Purple city(orasul purpuriu interziu)

Oana, ghida noastra simpatica.

De aici ne-am indreptat catre raul Parfumului, de unde am navigat catre, magnifica pagoda Thien Mu.

Situata la o scurta distanta in afara orasului Hue si cu vedere catre raul Perfume(Parfum), structura si designul sau frumos au devenit un simbol al orasului imperial.

Construita in anul 1601, aceasta pagoda de sapte etaje este un important sit religios atat al orasului cat si din Vietnam si una dintre locatiile pe care iti sugerez sa le vizitezi.

Desi mancarea nationala din Vietnam, Pho, vine din Hanoi, Hue este considerata ca fiind capitala culinara a Vietnamului.

Povestea spune ca imparatii Nguyen au cerut o mancare diferita pentru fiecare masa pe tot parcursul anului. Adevarata sau nu, un lucru e cert: bucatarii orasului sunt foarte apreciati si recunoscuti pentru creativitatea lor.

Asadar, daca iubesti experientele gastronomice autentice si vrei sa te bucuri de cele mai delicioase mancaruri in timpul vacantei tale in Vietnam, Hue este locul unde trebuie sa ajungi.

Dupa atata istorie trebuia sa ne mai si relaxam asa ca ne-am indreptat catre satul  Thuy Bieu, gradina Edenul din apropierea orasului Hue. Aici am vizitat micutul satuc si am luat lectii de gastronomie de la bucatarii restaurantului. Am pregatit in alt fel pachetelele de primavera, de data aceasta acestea au fost infasurata in foaie de cataif.

 

Tot aici am servit si pranzul. Acesta evident cu specific vietnamez si am gustat si vinul din orez, care atentie este un fel de tuica si se serveste in paharut. Meniul a fost compus din:

Dupa masa a urmat un tur al satului pe jos ghidat de Oana si ghidul local, sau o plimbare cu bicicleta sau la alegere o baie de plante pentru picioare, o practica terapeutica traditionala.

In ultima parte a zilei am vizitat Mausoleul regelui Tu Duc, unul dintre punctele de atractie din Hue.

Mormantul regelui Tu Duc

La iesirea de la acest obiectiv touristic, am intrat intr-un atelier de mestesugari, unde se faceau betisoarele parfumate si am vazut live procesul de producere al acestora.

A urmat drumul catre hotel, iar pe seara am iesit in oras la o plimbare si evident la cina.

Salata cu fructe de mare

 

Omleta crispy cu legume si carne de pui

Se terminase si ziua a sasea, a urmat drumul catre hotel cu o plimbare binemeritata pe strazile din Hanoi si evident am vazut marele numar de motociclisti.

si evident pregatirea bagajelor. A doua zi plecam catre minunatele plaje din Da Nang. Lung articolul dar sper sa il gasiti interesant. majoritatea fotografiilor imi apartin dar mai sunt si cateva fotografii de la colegii mei din grup.

 

 



8 Comments

avatar
Liliana Posted on 1 martie 2025

Impresionant!

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 1 martie 2025

Gata urmeaza Tailanda asa ca pregatestete.

avatar
Oana Posted on 2 martie 2025

Multumesc! A fost o bucurie sa calatorim impreuna!

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 2 martie 2025

Si pentru noi si poate ne vom mai intalni si in alte calatorii.

avatar
Dorina Posted on 2 martie 2025

Extraordinar de frumoasă excursie! Locuri exotice, deosebite 🤗. Bravo 👌

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 2 martie 2025

multumesc de apreciere si de ce nu data viitoare vom calatori impreuna.

avatar
Carmen Posted on 4 martie 2025

Foarte interesante locurile și grozav articolul. Felicitări!

avatar
Sandulache Nicoleta Posted on 4 martie 2025

multumescccccc

Lasă un răspuns