Vietnam(2),
Ceea ce am uitat sa scriu in primul articol a fost componenta grupului cu care am plecat in aceasta calatorie. Din fericire am avut un grup de oameni minunati, de calitate deosebita cu care am legat prietenii durabile. Cat despre Oana ghida noastra numai cuvinte de lauda din partea tuturor din grup.
Dar sa revin, am ajuns si la ziua cu numarul 7(sapte).
Dupa un mic dejun imbietor, gata bagajele si iarasi la drum. Din Hue am plecat catre orasul si plajele din Da Nang.
Vizita nostra incepea cu piata locala Dong Ba ce dateaza din secolul 19 lea. Asa ca am ajuns la piata si gata debarcarea sa vedem si noi ce se poate cumpara. Am avut pauza de vreo ora, asa ca am avut timp sa vedem si sa cumparam diverse obiecte.
Preturile erau mici asa ca aveai ce alege. De la tricouri, pull-overe, palarii vietnameze, tesaturi, diverse obiecte de cult, magneti.
Am vazut diferite fructe si legume necunoscute si de asemeni standurile cu mancare la tot pasul. Era inca dimineata iar mirosurile erau foarte apetisante dar si foarte puternice, asa ca am preferat doar sa vedem nu am gustat nimic. De fiecare data cand ajung intr-o tara straina imi face mare placere sa vizitez pietele. Iei pulsul real al vietii oamenilor, ii vezi ce mananca si cum se comporta. Mi-am cumparat un tricou, o palarie si magneti, Mariana un pull-over, Nicoleta parca o bluza si gata ne-am indreptat catre autocar.
De aici am plecat catre Da Nang trecand prin pasul Hai Van peste un pinten muntos Truong Son. Un drum destul de bun cu autocarul. Autostrazi bune si evident fara gauri.
Ne-am oprit si am facut fotografii in orasul Da Nang, inca mai erau aranjamentele cu anul nou chinezesc ceea ce era foarte frumos.
Orasul Da Nang este unul dintre cele mai mari porturi din Vietnam (după Ho Chi Minh și Haiphong) și cel mai mare oraș de-a lungul coastei sudice-centrale din Vietnam. Orașul este situat pe coasta Mării Chinei de Sud, la gura de vărsare a râului Hàn. Oana ne-a povestit ca orasul are o bine cunoscuta universitate de turism iar 75% din populatia orasului lucreaza in turism. Am facut fotografii pe esplanada din apropierea orasului. Deja era timpul de imbarcare, de aici am pornit catre peninsula Son Tra si Pagoda Linh Ung (Pagoda lui lady Budha). In imprejurimile orasului Da Nang exista trei pagode cu acest nume, cea mai vizitata este pagoda lui Lady Budha care are 67 de metri inaltime cea mai inalta din Vietnam, vizibila aproape in tot orasul.
Situată în pământul Pagodei Linh Ung, ea a fost sculptată de artizani din satul de marmură Non Nuoc. Datorită dimensiunilor uriașe și importanței în credința locală, sute de vizitatori vin zilnic la această statuie. Asta îl face una dintre atracțiile turistice de top din oraș. Este cunoscut sub numele de Tuong Phat Ba Quan Am în vietnameză sau Statuia zeiței milei.
Datorită înălțimii sale, această lucrare a devenit cea mai înaltă de acest gen din țară. Lady Buddha nu este doar o statuie, este și un templu, deoarece fiecare dintre cele 17 etaje adăpostește douăzeci și șapte de statui ale lui Buddha pentru închinare.
Lady Buddha este zeița milei despre care se crede că vede, aude și simpatizează strigătele oamenilor din lume. Mâna ei dreaptă ține o vază cu apă, care conține nectar de viață, iar în mâna stângă tine o ramură de salcie, folosită pentru a stropi cu nectar. De aceea ei vin să se roage înainte de a porni pe mare. Stând pe un lotus înflorit, această reprezentare perfectă este orientată spre oraș, cu scopul de a-și adăposti cetățenii de dezastre. Localnicii au crezut că, de la prezența ei, taifunurile nu le lovesc orașul natal. Într-o perspectivă mai largă, ca parte a celei de-a treia Pagode Linh Ung, ea însăși și alte două temple din Dealurile Ba Na și Munții de Marmură, creează un triunghi. Încă o dată, aceasta ii pazeste de lucrurile rele pe localnici.
Statuia Doamnei Buddha a fost construită în același timp cu Pagoda Linh Ung, din 2004 până în 2010.
Construcția acestei perechi a fost inițiată de călugărul Thich Thien Nguyen, care a devenit liderul pagodei Linh Ung din Munții de Marmură. Artizani iscusiți din satul de marmură Non Nuoc din acele dealuri au fost responsabili de construirea acesteia.
Doi sculptori Thuy Lam și Chau Viet Thanh care au avut experiențe în alte lucrări uriașe, s-au ocupat spre a-i oferi suflet și atitudine. Am vazut numeroase alte statui mari, precum si statuile elevilor lui Budha. Un loc cu adevarat plin de insemnatate istorica si religioasa. Este un must see, daca vizitati Vietnamul. Intrarea este gratuita.
De la pagoda ne vom indrepta catre minunatele plaje din Da Nang. Vom vedea de asemeni si insulele Cham. Ne-am continuat drumul catre renumita plaja My Khe, considerata cea mai frumoasa din Vietnam. Dar nu inainte sa servim un pranz rapid, deoarece trebuia sa ne miscam repejor. In acelasi timp cat Mariana a comandat repede o pizza, eu am avut o sesiune de shooting cu Diana. Asa ca m-am udat pana la glezne, erau adidasii mei fleasca, dar nu m-am lasat si am facut multe fotografii.
Dupa experienta avuta a trebuit sa ma schimb si sa raman in papuci, hahaha.De aici ne indreptam catre minunatul oras Hoi An.
Orasul Hoi An unul din cele mai mari centre comerciale ale Asiei de sud-est din mijlocul secolului XVI lea. Aici am admirat stilul arhitectunic al orasului bine conservat, construit intr-o armonie de stiluri arhitecturale, cu stradute inguste pavate cu piatra cubica si case cu o vechime de peste 200 de ani.
Hoi An este un oraș istoric și o destinație turistică populară situată în provincia Quang Nam. Iată câteva dintre caracteristicile și atracțiile notabile ale Hoi An:
Centrul Vechi al orașului: Centrul istoric al Hoi An este un sit UNESCO și reprezintă o combinație frumoasă de arhitectură chinezească, japoneză și europeană. Străzile vechi pavate, clădirile colorate, podurile acoperite și templele istorice oferă o atmosferă unică.
Podurile acoperite: Hoi An este faimos pentru podurile acoperite, cum ar fi Podul Japonez și Podul Pagodă Chineză.
Aceste structuri istorice impresionante sunt puncte de reper importante ale orașului și oferă o priveliște pitorească.
Luminile din Hoi An: in fiecare seară, orașul Hoi An se transformă într-un spectacol de lumină și culoare. Luminile colorate se aprind pe străzi, creând o atmosferă romantică și misterioasă cum si lampioanele lansate la apa contribuie la aceasta minunata atmosfera.
Mâncarea din Hoi An este cunoscută pentru bucătăria sa specifica. Turiștii pot savura diverse specialități vietnameze, cum ar fi banh mi (sandviș vietnamez), pe care l-am incercat, cao lầu (tăieței de orez cu carne de porc și verdeață) evident la mine fara verdeata și com ga (pui cu orez). Testate toate si evident delicioase.
Am intrat in magazinele de confectii si am admirat si chiar comandat material si rochii care puteau fi gata in aceeasi seara iar daca trebuia ceva de retusat se facea in 1-2 ore si era livrat direct la hotel.
Primul obiectiv vizitat in oras a fost sediul congregatiei chineze Chaozhou
decorat cu impresionante sculpturi din lemn. Un templu se gasea si in interiorul lacasului iar multe betisoare erau aprinse pentru a indeplini dorintele localnicilor.
Dupa ce am vizitat, am facut multe fotografii si ne-am indreptat catre casa japoneza sau casa de comerciant, o combinatie intre elementele arhitecturii japoneze, chinezeasca si vietnameza. Am admirat decoratiunile interioare si am ascultat povestirea despre aceasta casa. Dupa aceea ne-am indreptat catre podul acoperit japonez, vechi de peste 400 de ani.
Hoi An este faimos si pentru lanternele sale colorate si artistice. Poti vizita atelierele unde se fabrica manual lanternele si poti invata chiar si cum sa le faci singur. Acestea reprezinta suveniruri populare, iar luminile lor creaza o atmosfera magica in timpul festivalurilor.
In magazinele de ceramica poti gasi o varietate de obiecte de ceramica, cum ar fi: vesela, farfurii, vaze si decoratiuni. Unele magazine ofera chiar si cursuri de olarit, unde poti invata sa modelezi propriile obiecte.
La atelierele de mestesuguri traditionale, poti explora locurile unde se practica: tesutul matasii, broderia, confectiile din piele, fabricarea de incaltaminte sau confectionarea de palarii din stuf. Aici poti vedea cum se realizeaza aceste produse artizanale si chiar poti incerca sa le creezi singur. Clar nu este pentru mine, acestea cu cusutul, eu care sunt un antitalent la asa ceva. Si acum imi amintesc chiar daca au trecut 48 de ani, ca datorita Marianei am trecut clasa la Lucru manual, altfel era vai si amar cu mine, noroc ca imi cosea si mie suficient cat sa trec clasa. Amintiri de neuitat.
Am admirat lacul Hoa, unde o multime de turisti se plimbau cu barcutele si puneau lampioane pentru indeplinirea dorintelor, acestea fiind asezate si lansate pentru a li se indeplini dorintele. A doua zi urma si noi sa venim sa faceam aceasta operatiune.
Oana ne-a dat ceva timp liber pana la cina. Aceasta era la restaurantul Oak din apropiere. De aici am avut ceva timp liber si ne-am indreptat catre piata cu produse locale. Piata Centrala din Hoi An este un loc minunat pentru a descoperi si achizitiona produse locale. Aici poti gasi alimente proaspete, condimente, tesaturi, articole vestimentare traditionale, bijuterii.
Am vizitat-o pe indelete pentru a admira diferitele produse si pentru a face si ceva shopping. Evident ca am facut fotografii cu minunatele si coloratele lampioane(inainte am cerut voie si am platit comerciantilor pentru a putea fotografia, asa se procedeaza),
ne-am cumparat: bratari, incarcator de telefon, Nicoleta o patise si ii trebuia unul nou, ceva tricouri cateva nimicuri.
Am admirat stradania vanzatorilor ambulanti de a determina clientii sa cumpere cat mai multe lucruri iar la ora stabilita ne-am intors la locul de intalnire pentru a merge la masa. Urma a doua zi sa revenim pentru a lansa si noi lampioanele pe lac. Vazusem acest obicei in filmele coreene, asa ca acum puteam sa il pun si in practica. Deci ne-am indreptat catre restaurantul Oak, cand am ajuns noi la restaurant a inceput sa ploua torential asa ca speram sa se opreasca pana cand plecam. Ne cam udase bine in aceste zile de vacanta asa ca de abia asteptam zile calduroase de 40 de grade.
Meniul servit la restaurantul Oak a fost compus din diferite tipuri de pachetele de primavara cu sosuri, carne de porc cu sos, orez, peste in frunza de banan si alte specialitati locale.
Gata se oprise si ploaia, asa ca am mers incet catre hotel, un drum de 15 minute, relaxant. Nu este nici o primejdie pe strada. Noi am fost si cu tot grupul dar si noi 3 persoane, toate fete si nu s-a intamplat nimic rau. Strazile sunt curate, chiar daca peste zi, vi se pare murdar seara strang si fac curat luna dupa ei. Bine educati. Nu am vazut nici o altercatie sau vreo voce ridicata pe unde am umblat noi. Gata ajunsesem la hotel si mergeam la culcare, maine ne astepta iarasi o zi plina.
.Astazi aveam o excursie optionala catre Ba Na Hill, locul unde este podul de aur sau Podul lui Dumnezeu. Din pacate vremea ne-a fost potrivnica si a plouat foarte mult, asa ca fotografiile noastre sunt destul de neclare. Dar nu ne-am lasat intimidati si ne-am continuat calatoria.
Situat in muntii Truong Son, la 1487 m deasupra nivelului marii, singura cale de acces in varf este telecabina. Cunoscut drept unul dintre cele mai spectaculoase 10 sisteme de telecabine din lume, o atractie in sine, acesta detine 4 recorduri mondiale Guiness: cea mai lunga ruta de telecabina(5771m), cea mai mare diferenta de altitudine intre statia de plecare si cea de destinatie(1369m), cel mai lung cablu(11587m), cel mai greu cablu(141,24t).
Cu o viteza de 6m/secunda, cele 86 de telecabine ce pot gazdui cate 10 persoane, impartite pe 3 trasee, au capacitatea de a transporta 1500 de vizitatori pe ora.
Statiunea montana fondata de francezi in anul 1919, situata la 1500 de metri altitudine. La etajul superior se urca cu cea mai moderna telecabina din Asia de sud-est, de sus daca este vremea buna se poate vedea orasul Quang Nam.
Dupa aceea puteti vizita satul francez si nu in ultimul rand gradinile Le Jardin D’ Amor cu o multime de lalale de diferite tipuri care iti incanta irisul. De asemeni sunt minunate pasari construite din flori, cum veti vedea si in imaginile pe care le voi posta.
Ba Na Hills este o destinație turistică populară situată în apropiere de Da Nang. Acest complex muntos este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase și pentru atracțiile sale turistice variate. Am inteles ca acest complex apartine unuia din cei doi mari investitori ai Vietnamului domnul Song celalalt fiind domnul Vien. Oameni cu potential financiar ridicat care au contribuit la dezvoltarea anumitor zone si implicit a tarii.
Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale Ba Na Hills este telefericul. Acesta este unul dintre cele mai lungi și mai înalte teleferice din lume și oferă o călătorie panoramică de-a lungul dealurilor și văii către vârful muntelui Ba Na. Pe parcursul călătoriei, veți putea admira peisajele pitorești și frumusețea naturii din jur. Telefericul Ba Na este un sistem de 4 linii de telecabină impresionant care leagă baza muntelui Ba Na de vârful acestuia în complexul Ba Na Hills.
Este una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă și oferă o
experiență panoramică deosebită pe parcursul călătoriei. Telefericul Ba Na este cunoscut pentru lungimea și înălțimea sa impresionante. Are o lungime de aproximativ 5,8 kilometri și este unul dintre cele mai lungi teleferice din lume (locul 3). De-a lungul călătoriei, veți putea admira peisajele magnifice ale munților și văii din jur, oferindu-vă o perspectivă unică asupra frumuseții naturale a regiunii. Călătoria cu telefericul oferă, de asemenea, oportunitatea de a observa schimbările peisajului pe măsură ce vă apropiați de vârful muntelui.
De la vegetația luxuriantă și cascadele pitorești de la baza muntelui, până la clădirile și structurile arhitecturale impresionante de pe vârf, veți putea savura toate acestea în timpul călătoriei.
Telefericul Ba Na este un punct de plecare convenabil pentru a explora complexul Ba Na Hills și toate atracțiile sale, inclusiv Vila franco-elvețiană, Podul de Aur (Golden Bridge), Grădina de trandafiri Debay și multe altele. În plus, vă puteți bucura de priveliști panoramice uluitoare și de o experiență de neuitat în timpul călătoriei.
Este important de menționat că telefericul Ba Na este o atracție populară și poate fi aglomerat în anumite perioade, în special în timpul sezonului turistic. Se recomandă să planificați vizita în consecință și să luați în considerare timpul alocat pentru a evita aglomerația.
Satul franco-elvețian din Complexul Ba Na Hills, Da Nang
Satul franco-elvețian: Complexul Ba Na Hills are o arhitectură interesantă și variată, iar Satul franco-elvețian este un exemplu notabil. Aceasta este o reconstituire a unui sat elvețian și are o atmosferă pitorească. Aici puteți explora case tradiționale elvețiene, puteți vizita cafenele și restaurante și puteți admira arhitectura distinctivă. Puteti de asemenea vedea catedrala,
hoteluri in forma de castele, diferite decoratiune minunat lucrate, se remarca suporturile de flori in forma de capete umane.
Am vazut cladiri in stil gotic. O superba catedrala, o copie a vestitei catedrale St Denis din Franta, o fantana, un castel, de la cafenele la florarii, toate si-au facut loc pe stradutele pietruite pe care le-am strabatut la pas. Am savurat atmosfera medievala intr- o tara asiatica. Dupa aceea vom vizita satul Cam Thank si vom face o plimbare cu basket boat-ul.
Aceasta chiar a fost o experienta maxima, am ras cat am putut si am savurat fiecare moment.
Basket boat sunt niste barcute rotunde in care pot incapea doi turisti si persoana care vasleste.
Cred ca a durat aceasta plimbare 1-1 ½ ore.
Am invatat de la tanti care vaslea barca noastra cum se zice prin gesturi, pupici sau te iubesc, inca imi este incert.
Sunt niste semne din dreptul inimii, ceva specific zonei, chiar interesant. Ne-am plimbat pe minunatele canale, am facut fotografii si evident ca Mariana a motivat-o cu niste banuti.
Las fotografiile sa va povesteasca mai mult, bine ca a fost soare si vremea era frumoasa, asa mai da.
Ne-am intors la hotel si dupa 30 de minute, Oana ne astepta sa mergem in oras sa lansam si noi lampioanele. Era coada de vreo 30 de persoane dar nu ne-am lasat, am asteptat si ne-am suit in barcuta. Ne-am achizitionat lampioanele
si am plecat pe lac cu barcuta. M-am chinuit sa vorbesc cu nenea barcagiu
dar a fost imposibil, chiar daca am incercat in trei limbi, sa il intreb diferite lucruri asa ca am renuntat. Ne-am pus dorintele si am lansat lampioanele, era o atmosfera minunata sa vezi atatea lampioane lansate pe lac.
Dupa aceea ne-am intors catre hotel si iarasi ne pregateam bagajele. Urma drumul catre aeroportul din Da Nang si de acolo luam avionul catre Ho Chi Minh(Saigon). Urma ultima parte a excursiei in Vietnam.
Lasă un răspuns