Curcan la tava
Ce poate fi mai bun de sarbatori,
Ingrediente:
1 curcan 3-5 kg,
1 ½ pachet de unt,
3 legaturi de verdeata, patrunjel
1 sticla de cidru de mere,
2 portocale,
6 catei de usturoi,
2 cepe,
Putin ulei de masline
2 morcovi,
200 gr de bacon afumat,
Frunze de dafin,
Boia afumata
Décor: rosii cherry si rucolla
Mod de preparare:
Spalam si curatam bine curcanul in interior. Stergem surplusul de apa si asezonam cu sare si piper in cavitate. Pregatim untul aromat dupa cum urmeaza: tinem untul la temperatura camerei si il vom spuma, radem coaja de portocala si punem si juice-ul de la 1 portocala, radem 3 catei de usturoi pe razatoarea mica si amestecam. Adaugam putin de ulei si amestecam bine. Acest amestec il vom pune sub pielea de pe pieptul curcanului, pentru a fragezii carnea.
Precum stim carnea de curcan este foarte fada si pentru a avea o anumita grasime punem acest unt aromatizat. Cu ajutorul degetelor desprindem pielea de pe pieptul curcanului si punem acest unt, atat pe piept cat si pe spate. Deasemeni taiem ceapa si 1 portocala in 1/2 sau1/4 si umplem cavitatea adaugand si ceilalti 3 catei de usturoi. Portocala sau lamaia se va lasa cu coaja cand se va pune in cavitatea curcanului. Punem si foile de dafin si in cavitate si sub pielea curcanului. Si adaugam si putin ulei de masline deasupra.
Punem curcanul in tava la temperature de 220 de grade pentru 10-15 minute, dupa care scoatem si cu zeama din tava cu un polonic punem peste curcan. De asemeni dam temperatura cuptorului la 180 de grade si punemnbaconul pe pieptul curcanului. Pentru fiecare kg se cere 30 de minute de gatire. Deci faceti calculul in functie de curcanul pe care il aveti.
Din 45 in 45 de minute intoarcem curcanul si luam baconul care este deja crispy de pe piept. La expirarea timpului, pentru a vedea daca este gatacurcanul, incercam sa vedem sa nu curga sange de la incheieturi si carnea prin apasare sa fie ferma. Se lasam asteptare cat timp s-a gatit.
Dupa aceea facem acel minunat gravy sau sos. Scoatem din cavitate si pasam legumele(ceapa, portocala, usturoi si morcov), taiem fin baconul crispy si le punem intr-o tava cu putin ulei. Dupa ce sunt patrunse se adauga cidrulde mere. La final adaugam si sosul din tava unde a stat curcanul, putin cate putin, nu toata zeama din tava.
Lasam sa fiarba bine. Trecem totul prin sita si pasam bine La final putem adauga si o lingura de alune pisate bine in sos, ii va da un gust delicios. Garnitura poati fi : cartofi, morcovi, varza de Bruxelles. Decor: rucola si rosii cherry.



Lasă un răspuns