Republica Moldova, melanj intre istorie si vinuri

22 septembrie 2024

Republica Moldova, melanj intre istorie si vinuri

In ziua de 15 septembrie la ora 22, am plecat catre republica Moldova.  Era ziua mea si implineam un numar de ani asa ca mi-am dorit sa imi petrec ziua pe drum ca un adevarat turist. Mi-as fi dorit sa existe o profesie sau meserie de turist, cred ca ma calificam pentru acest post.  Dupa excursia din luna martie anul acesta din Chisinau, mi-am dat seama ca va trebui sa revin deoarece mai erau multe de vazut asa ca in aceasta a doua excursie ne-am propus sa vedem: Milestii Mici, cetatea de la Soroca, orasul subteran de la Cricova si cetatea Tighina.  Aceasta inseamna ca la anul mai avem de vizitat: cetatea lui Stefan cel Mare de la Orheiul Vechi, cramele de la Purcari, castelul Vartely si poate orasul Tiraspol daca vom fi prin zona. Asa ca aceasta excursie va avea doua postari, prima despre podgoriile de la Milestii Mici si cetatea Soroca iar partea a doua: Cricova si cetatea Tighina.

Deci sa revenim la ora 22, eram la autogara Filaret impreuna cu prietena mea Mariana si luam autocarul de Chisinau.  Dupa 5 ore de mers pe ploaie am ajuns la vama de la Leuseni si am trecut granita fara probleme, am prezentat actele si am completat o declaratie de bunuri si gata am intrat in Rep Moldova. De la vama mai aveam 2 ore si putin pana in Chisinau.

Drumul Bucuresti-Chisinau este de aproximativ 8 ore, am facut rezervari la bilete( dus/intors) si am plecat cu firma GalTrans. https://galtrans.md

In interiorul autocarului, aveti internet, incarcator USB pentru telefon, mai putin toaleta, dar opreste la benzinarii. Autocarul ajunge in jur de 6-6:30(in functie de cat se sta la granite), la autogara centrala din Chisinau, pe strada mitropolit Varlaam. Asa am cautat si gasit acesta locatie pentru cazare sa fiu aproape de autogara, de piata centrala si de centru.

Deja facusem rezervare la Bazar Motel, era a doua oara cand stateam la aceasta locatie. Si o recomand, curat are toate dotarile si este foarte aproape de autogara si de centru. Nu este un lux dar ai baia ta cu apa carda, internet si celelalte dotari fara sa imparti cu altcineva.

Chiar daca ajungi dimineata poti intra sa lasi bagajele, sa te speli pe maini si altele dupa care revii la ora 12 si intri in camera.  Noi deja din prima zi aveam programate excursii. Asa ca am ajuns la hotel dupa care ne-am continuat drumul prin Chisinau chiar daca ploua destul de tare. La ora 13, trebuia sa fim la Milestii Mici deoarece aveam de vizitat vinaria, podgoria si crama.

Am pornit la pas prin Chisinau, trebuia sa ii arat orasul Marianei sa facem fotografii.

La intoarcere am luat autobuzul si am platit 6 mld calatoria pe persoana pe sens. Calatoria se plateste in autobuz la taxatoare care se plimba prin autobuz. Nu va impacientati daca cetatenii din Moldova nu vorbesc limba romana, unii chiar nu stiu, altii nu vor, dar sunt si oameni draguti si amabili mai rar dar exista.

Ne-am intors la aceeasi autogara centrala si am intrebat la ce ora erau autobuze catre Milestii Mici. Am aflat ca din Chisinau erau doar 20 de km asa ca am luat bilete pentru 11:50, pretul pentru o persoana este de 17 mld pe sens. Am ajuns in aproximativ 30 de minute. De unde te lasa microbuzul mai ai de mers 1 km asa spun ei eu va spun ca este 1,5 km de mers pe jos la pas. La aceste podgorii indiferent de nume se face programare in avans la telefon sau pe site. Daca faci programarea pe siteurile lor, trebuie sa alegi data, limba in care vrei turul si ora, de asemeni daca se serveste mancare alegeti ce pachet doriti. https://wine.md/content/excursie-cricova

Acum voi vorbi strict despre milestii Mici. Aici am facut rezervare in avans pe site:

https://milestii-mici.md/ro/tururi-vinicole.html, aici alegeti ce tur doriti,

si platiti cu cardul. Veti primi confirmare direct pe mail. Eu asa am facut si nu am avut probleme. Noi am ales meniul Univers si Meniul Moldova. Preturile variaza. Noi am platit 1000 mld si 1100 MLD, adica 250ron si 280 ron. Turul dureaza 2 ore.

Paritate 100 ron=384 mld.

Am ajuns cu 15 minute in avans si am asteptat sa fim preluati de catre ghida noastra.

 

Am pornit cu un trenulet si ni s-au dat paturi deoarece este frig, asa ca imbracati-va bine.  Am avut mai multe opriri unde am vazut diferite butoaie pline de vinuri.

Dupa care am intrat si am vazut unde sunt pastrate si depozitate vinurile.

Aici ni sau prezentat diferite tipuri de vinuri, metoda de producere a vinului spumant, diferite operatiune zilnice.

Am ascultat despre pasaportul fiecarui tip de vin si ce cuprinde acesta cat si despre HUZE. Locurile special amenajate unde se pastreaza vinurile de colectie. Dupa aceasta a urmat masa si evident degustarea celor 5 tipuri de vinuri. Masa a fost compusa pentru meniul Univers din:

Aperitiv:  Bruschette Caprese cu roșii și brânză
Gustări calde: Supă cremă de ciuperci, vinete umplute cu piept de pui, sos de rosii si cascaval
Desert “Passion” cu cremă mascarpone, piscoturi și fructe.

Meniul Moldova: Aperitive: ruladă de pui, bujenină, ruladă tradițională, branza de oi, roșii, castraveți

Gustări calde: zeamă moldovenească, mămăligă cu tocăniță de porc sau pui și brânză de oi, scrob

Desert: clătite dulci cu cremă de brânză, fiecare fel de mancare a fost acompaniat de vinul specific si ni s-a prezentat fiecare vin servit la mancare.

La final ni s-a oferit cadou o sticla de vin pe care am apreciat-o noi cel mai mult, noi am ales UNIVERS Rose Milestii Mici 2023. Ne-am luat la revedere de la gazdele noastre si am pornit pe jos catre maxi-taxi-ul ce ne ducea catre Chisinau.

A doua zi urma vizita catre cetatea lui Stefan cel Mare de la Soroca. Imi facusem un plan sa vizitez toate cetatile ctitorite de marele domn moldovean. Cred ca se vede ca sunt pasionata de istorie, asa ca in aceasta calatorie in afara de cetatea de la Soroca o vom mai vizita si pe cea de la Tighina. Iar daca ma voi mai intoarce si la anul sper macar sa ajung si la Orhei. Cat priveste: Chilia, cetatea Alba si Hotinul nu prea as avea curaj  sa trec in Ucraina. Poate in viitor daca va fi sigur de calatorit.

Am ajuns devreme la hotel ne-am lasat bagajele si am pornit iarasi prin oras, intai am vizitat Biserica Nasterea Domnului,

dupa care urma sa mergem la o sesiune de shopping la magazinul Unic. Asa ca Mariana se afla in elemental sau. Am petrecut vreo doua ore cumparand diferite lucruri. Programul magazinul  de la 9-21. Asa ca aveam timp. Piata centrala se deschide la 9-18. Dupa aceea este liniste totala.

Am facut cercetari pe net sa stim cum ajungem la Autogara/ Gara de Nord de unde urma sa luam un microbuz catre Soroca. Cursa costa 115 MLD si se facea in jur de 2 ore si jumatate pe sens. Am luat dimineata de la piata centrala microbuzul 113 si acesta ne-a lasat la autograra nord. De acolo ne-am indreptat catre casa de bilete, am cumparat bilete si ne-am indreptat catre peronul 20 de unde pleca autobuzul nostru la 7:50.

La ora 10:15 am ajuns la autogara din Soroca iar pana la cetate ai de mers cam 30 de minute.  Inainte sa iesim am verificat la ce ora aveau autobuz retur spre Chisinau, ne tenta 12:15 sau 13, trebuia doar sa ne    decidem. Din autogara faci stanga si iesi pe bulevardul principal si tot mergi drept, treci de piata care este pe partea drepta si mai mergi,  treci de parcul central Grigore Vieru(pe partea stanga) la 300 de metri vezi cetatea pe partea dreapta. Cred ca sunt in jur de 2,5 km de mers de la autogara la cetate.

Intrarea la cetate costa 30 mld si magnetii 20,25,30 mld. Am facut poze in exteriorul cetatii dupa care am intrat. Vizita dureaza intre 30-45 de minute, depinde de fiecare cat de mult vrea sa aprofundeze. Cetatea este deschisa din 15 aprilie pana pe data de 1 octombrie.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea. Edificată inițial din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, a fost reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. În timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți se construiește o cetate nouă, din piatră, de 15-20 metri,  care se păstrează și astăzi într-o stare excepțională. Cetatea Sorocii este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

După ridicarea puternicei fortificații, orașul Soroca începe să crească în importanță având o funcție administrativă și comercială prin punctul vamal instalat aici. Totodată prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se încerca crearea unui nou centru de greutate a rețelei urbane moldovenești și în special a comerțului de tranzit, după pierderea în 1484 a cetăților din sudul Moldovei.

Cetatea a fost restaurata in 2015 si arata foarte bine, am facut multe fotografii si video pe care vi le voi atasa.

Dupa ceea am facut drumul retur catre autogara fiind acolo la 12 si asteptand sa luam microbuzul de 12:15 dar suprize-surprize acesta nu mai functiona asa ca trebuia sa mergem retur cu cel de ora 13, asa ca calculativa din timp programul deoarece nu totul merge ca pe roate. Asa ca am plecat cu microbuzul de ora 13, plin ochii. Am ajuns la aproape de ora 16. Asa ca mai aveam timp sa dam o tura prin oras dupa ce ne schimbam si invioram putin. Trebuia sa si mancam asa ca mi-am propus sa o duc pe Mariana la “Galbenus” un restaurant gen autoservire pe care il descoperisem data trecuta si care avea foarte multe si bune review-uri. Se mananca bine si la preturi corecte.

Va voi atasa foto,

dupa aceea ne-am plimbat prin oras, am facut foto si am cumparat bomboane pentru ai nostrii de la Bucuria.

Cam asta ar fi despre primele doua zile. Mai urmeaza un articol despre ultimele doua zile.


Lasă un răspuns