Despre  meseria de somelier, vin si vita de vie

29 decembrie 2024

 

Despre  meseria de sommelier, vin si vita de vie…………………….

De mult eram pasionata de vin si de vita de vie. Inca din anii 1990-1995, cand am avut vita de vie in comuna Camineasca, judetul Teleorman, eram fascinata de aceasta.  Eram incantata cand vedeam la tv emisinile de gastronomie si asocierea acestor preparate culinare cu vinurile. Ii apreciam maxim pe acei oameni care aveau un nas fin si rafinat si puteau distinge numeroase mirosuri si gusturi  dintr-o singura inghititura dintr-un pahar de vin.

Dupa mai multe vizite la diferite crame din republica Moldova, unde am participat la tururi viticole in calitate de turist, am prins gustul si chiar as putea spune ca m-am indragostit de fascinantul proces de producere al vinului de la strugure la produsul final. Asa se face ca am vizitat locatii precum: Castel Mimi, cramele Cricova si evident cramele de la Milestii Mici.  Asa ca am imbinat doua din pasiunile mele: calatoriile si turismul oenologic.  Aici am ascultat minunatele povesti din spatele fiecarei locatii, locuri de poveste. Aici gasiti detalii despre fiecare locatie in parte:

https://www.supernico.ro/cricova-orasul-subteran-si-cetatea-tighina/

https://www.supernico.ro/republica-moldova-melanj-intre-istorie-si-vinuri/

https://www.supernico.ro/castel-mimi-bulboaca-republica-moldova/

Republica Moldova, chiar daca are o suprafata mai mica cutivata cu vita de vie si o productie mai mica, a stiut cum sa se faca remarcata la nivel european si mondial iar publicitatea i-a adus recunoastere.

Inclusiv aceste tururi sunt facute cu daruire de persoane scolite care iti prezinta cu lux de amanunte procesele prin care trece bobul de strugure de la intrare pana la produsul final. Aceste tururi se tineau in 3 limbi: romana, engleza si rusa si durau in jur de doua ore. La final se facea o degustare a preparatelor asociate cu vinurile. O relaționare a cramelor turistice cu alte obiective turistice din zonă nu poate decât să potențeze și mai mult zona, în ansamblu, și să atragă mai mulți turiști.  Ceva ar trebui sa facem si noi la fiecare podgorie sa stim sa ne atragem clientii si sa facem reclama vinurilor romanesti care sunt de calitate foarte buna, nefiind cu nimic mai prejos decat vinurile moldovenesti. Ar trebui la nivel national o strategie de marketing un pic mai agresiva care cu siguranta ar da roade.

In Romania nu am vazut accent pus pe aceste tururi oenologice, asa ca ma gandeam, ca fiecare podgorie sau crama ar trebui sa aiba o persoana specializata in asa ceva, pentru a putea povesti pasionatilor de vin cat mai multe detalii despre istoria acelei zona cat si despre vita de vie si vinurile din locatiile lor, precum si multe alte detalii interesante si picante din zona.

Asa se face ca incepusem sa imi fac cat de cat o cultura oenologica dar cu siguranta aceasta era la inceput si clar trebuia sa aprofundez deja ma captiva acest nou domeniu. M-am interesat si din pacate in tara noastra nu exista asemenea cursuri de formare sau pregatire in acest domeniu. Facand research si tot citind pe net, am gasit un curs foarte interesant de somelier, organizat de firma Eurosomelier SRL(Winetaste School) by Sergiu Nedelea. Nu am stat pe ganduri nici o secunda deoarece cunosteam profesionalismul domnului Nedelea, unul dintre cei mai pregatiti si apreciati somelieri din Romania. Asa ca m-am interest de acest curs si incepea in maxim doua saptamani ceea ce pentru mine a fost perfect. Este extraordinar pentru tine ca om sa iti poti indeplini visurile, sa vezi ca ceea ce visezi, poate deveni realitate,  este un sentiment de implinire maxima.

Am trimis toate documentele necesare pentru a ma inscrie la acest curs si in data stabilita trebuia sa ma prezint la locatia firmei Wine Taste.

Prima zi a fost o zi o cunoasterii participantilor la curs. Am fost 21 de persoane din diferite domenii de activitate. Am observant interesul deosebit al doamnelor la acest curs interesant, ceea ce dovedeste ca femeile am facut pasi importanti in acest domeniu.

Cat despre Sergiu Nedelea, profesorul/trainerul nostru, ce pot spune, cel mai bun in acest domeniu, cu recunoastere nationala si internationala, cu aparitii la tv si in media. Intr-un singur cuvant, un PROFESIONIST in acest domeniu de activitate, de la care noi toti aveam de invatat enorm, un om daruit profesiei sale. care iti explica ca atata pasiune incat te pierzi in povestile sale si doresti sa afli si mai mult.

Cursul este structurat  in  doua parti, partea teoretica si partea practica. Aveam foarte mult de citit, studiat si invatat doar pentru aceasta venisem la acest curs.

Partea teoretica era asa de stufoasa ca am crezut ca nu voi termina de citit. Dar pe langa curs, Sergiu, ne povestea cu atata daruire despre istoria vitei de vie, incat erai captivat si atat de atent sa prinzi fiecare mic detaliu.  Asa am aflat lucruri foarte interesante, despre cupa lacomiei inventata de Pitagora, despre primii producatori de vinuri si despre grecii si fenicienii care au transportat vinurile in amfore in tot bazinul marii mediterane. Am aflat despre sticlele si paharele folosite la diferite evenimente, cat si despre cupa lui Licurg, care isi schimba culoare datorita luminii. A fost o lectie de istorie presarata cu numeroase picanterii ale vremii.

Asa am aflat ca toate marile inventii in domeniul vinificatiei au avut la baza abatiile si preotii care au inventat de la tirbuson(tire-bouchon) inventat in 1681, la vinul spumant inventat care era numit si „vinul diavolului” până când Fratele(parintele) Jean Oudart (1654 – 1742) și Dom Pierre Pérignon (1639 – 1715) au reușit simultan și în mod independent să pună la punct metoda de păstrare a perlajului în sticlă. De-a lungul timpului tehnologia vinului spumant s-a dezvoltat, astfel că azi se produce prin două metode: Metoda Tradiționala de Fermentare în Sticlă(Champenoise) și Metoda Charmat, fermentarea în tanc .

De asemeni am aflat povestea din spatele paharului de sampanie sub forma de cupa si ca inventatorul acestuia ar fi fost regele soare. Multe povesti interesante. Am invatat despre clasificarea vinurilor in functie de cantitatea de zahar pe care o au. De aici putand fi: seci, demi-seci, demi-dulce, dulce si vin licoros.

La acest curs am invatat despre diferitele tipuri de struguri din Romania si vinurile autohtone care se produc in tara noastra (Feteasca Alba si Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Galbena de Odobesti, Busuioaca de Bohotin, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Cramposia, Francusa, Zghihara, Iordana.  Asa am aflat ca in zona de nord a tarii, se planteaza  vita de vie cu struguri albi iar in zona de sud se planteaza vita de vie cu struguri negrii. De asemeni am invatat despre vinurile spumante, spumoase si despre Sampanie(Champanie, din zona Champagne a Frantei). Despre metodele de producere, despre operatiunea de remuaj si operatiunea de degorjare si etapa finala.

Am invatat despre sol si subsol, terenuri argiloase, calcaroase si cu multe minerale care influenteaza foarte mult cultura vitei de vie.

De asemeni pe langa Romania am avut cateva capitole interesante despre vinurile internationale atat din lumea veche(Europa) cat si din lumea noua(Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud) precum si din zona Americii de Sud(Chile, Argentina), precum si Canada si SUA cu a sa Napa Valley. Sergiu ne-a povestit aprofundat despre Franta, zona Burgundia, Bordeaux, valea Loirei. Multe lucruri interesante, diferite soiuri de struguri si vinurile rezultate. De asemenea ne-a prezentat Chardonnay si Shiraz-ul din Australia, Cabernet Sauvigon din Noua Zeelanda, Carmener din Chile si Ice wine din Canada.

Dupa fiecare lectie practica a urmat degustarea diverselor vinuri mai sus enumerate. Asa ca in total am degustat 100 de vinuri, spumante, 12 vinuri rose, 14 vinuri rosii din Romania si Moldova, 17 vinuri din lumea veche, 7 vinuri speciale, 7 vinuri din lumea noua, 6 distilate. In afara de acestea am discutat despre distilatele din vin. De asemeni am avut o lectie despre cafea si alta despre tigarile din foi si trabucuri. Dupa degustare trebuia sa identificam prin analiza senzoriala: nas, miros, gust, tipul strugurelui si vinul, fiind la inceput mai si greseam dar aproape de sfarsit deja incepusem sa recunoastem caracteristicile fiecarui tip de vin in parte.

Asa ca am invatat cat de importanta este meseria de somelier, incepand de la cultura generala si comportamentul care il are in deservirea clientului. Tehnicile pe care trebuie sa le cunoasca foarte bine cat si o atenta manipulare a sticlelor de vin si restul echipamentului din dotare. Cum se face un inventor si o fisa de produs. De asemeni acesta trebuie sa cunoasca minim o limba straina si de preferat engleza. Sa aiba un nas fin si rafinat, deasemeni sa fie un bun sfatuitor al clientului in alegerea vinului, sa cunoasca tipul vinului, volumele alcolice, tara de fabricare, anul si tipul strugurelui din care este facut vinul, DOC-ul si ce alte arome se simt pe langa struguri in vin.  Sa recomande vinul in asociere cu preparatul culinar dorit pentru a avea savoare maxima. Un curs pentru pasionati si nu numai, il recomand din tot sufletul.

Evident ca dupa ce am invatat atat la final a urmat si examenul. Am sustinut examenul la una dintre cele mai interesante si noi locatii ale plaiului viticol din  Dobrogea si anume  Crama Rasova. https://www.cramarasova.ro/creatia.html 

A urmat o proba scrisa dupa care fiecare coleg si-a sustinut proiectul realizat privind activitatea de somelier. Dupa aceea a urmat o sesiune de fotografii. Dupa ce ne-am relaxat putin a urmat o gustare si evident turul promis prin crama.

Proprietarii acesteia este familia Ghiuri: Zoe, Dumi si George.  Colectivul este intregit de talentul  oenolog Răzvan Macici, cel mai cunoscut vinificator român la nivel internaţional, tinerețea lui Vlăduț Bolovan, viziunea şi creativitatea lui Daniel Negrescu, creatorul brandurilor Rasova, experiența lui Valentin Ceafalău, membru în juriul marilor concursuri internaționale de vin, precum Concours Mondial du Bruxelles. Acestora li se alătură Liviu, Bogdan, Cosmin, Claudiu, Ilhan, Alex, doamna  Mia, fetele din vie și din Crama, fiecare membru al echipei, reprezentând o rotiţă importantă a acestui “mecanism” minunat si frumos. Pe unii dintre ei chiar am avut placerea sa ii cunosc cand am facut turul cramei, adica pe Valentin si pe Vladut.

 

Acestia ne-au povestit despre productia efectiva cat si despre utilajele folosite in realizarea acestor tipuri de vinuri. Am vazut diferitele tipuri de vinuri create de ei. Ne-am intors si am servit masa, aceasta fiind udata cu vinurile din podgorie.

 

O seara minunata petrecuta alaturi de oameni dragi. Am vrut sa va impartaseasc aceasta experienta a mea. De asemi recomand cu mult drag,  daca sunteti pasionati de vinuri sa urmati acest curs si nu in ultimul rand sa vizitati crama Rasova cu programare in avans(telefonica).

Va imbratisez cu drag si pana data viitoare spor la citit.


Lasă un răspuns